15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSCANDAL. Președintele Argentinei, anchetat de Parchet, după dezvăluiri Panama Papers

SCANDAL. Președintele Argentinei, anchetat de Parchet, după dezvăluiri Panama Papers

Președintele argentinian, Mauricio Macri, este anchetat de Parchet, începând de joi, după ce numele său a apărut în registrele societății offshore, în scandalul „Panama Papers”, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, anchetatorii doresc să afle dacă Mauricio Macri a „omis” să-şi completeze declaraţia obligatorie de avere, potrivit unui document al parchetului. 

Un deputat argentinian din opoziţie anunţase în ajun că a depus o plângere pentru evaziune fiscală împotriva şefului statului pentru ca justiţia să demareze o anchetă în acest caz. Norman Martinez, susţinător al fostei preşedinte Cristina Kirchner şi membru al partidului de centru-stânga Frontul pentru Victorie, îşi exprimase dorinţa ca justiţia să investigheze rolul lui Macri în două companii offshore, Kagemusha şi Fleg Trading Ltd. 

Citește și: Persoanele vizate de Panama Papers, ironizate de publicația Charlie Hebdo

Numele lui Mauricio Macri apare în registrele celor două societăţi – una din Bahamas care a funcţionat între 1998 şi 2008, iar cealaltă în Panama, creată în 1981. 

Preşedintele argentinian afirmă că nu a comis nicio faptă ilegală şi că nu a deţinut nicio acţiune la cele două companii ale grupului Macri, proprietate a tatălui său, Franco Macri, om de afaceri italian care îşi sporise considerabil averea în Argentina. El a respins joi orice fel de „omisiune” în declaraţia sa de avere, afirmând că se pune la dispoziţia justiţiei.

Scandalul „Panama Papers” a dezvăluit o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi sportivi de renume din întreaga lume, datorită celor circa 11,5 milioane de documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, scoase la iveală de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ). 

Citește și: Poziția preşedintele Iohannis, despre scandalul Panama Papers

În urma acestei controverse, premierul Islandei a demisionat. Alți reprezentanți vizați de ancheta jurnalistică sunt apropiați ai lui Marine Le Pen, David Cameron, Vladimir Putin.

Potrivit RISE Project, pe listă figurează și numele a peste 100 de români.

Citește și: Acuzaţii Wikileaks la adresa autorilor dezvăluirilor din dosarul Panama Papers

 

 

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă