23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialControverse legate de Brexit. Cine are interesul să mintă?

Controverse legate de Brexit. Cine are interesul să mintă?

Afirmaţiile cheie făcute de cele două tabere înainte de referendumul britanic privind apartenenţa ţării la UE au fost caracterizate ca fiind 'înşelătoare' de un raport al unei comisii transpartinice, relatează vineri DPA, potrivit Agerpres. 

Campania care militează pentru ieşirea din UE susţine că Marea Britanie ar avea parte de un aport săptămânal de 350 de milioane de lire sterline (512,4 milioane de dolari) dacă nu mai plăteşte contribuţiile la UE, afirmaţie 'foarte înşelătoare pentru electorat', estimează raportul Comisiei pentru trezorerie a Camerei Comunelor. 

'Este foarte nefericit că au ales să plaseze această cifră în centrul campaniei lor', au apreciat parlamentarii britanici. 'Acest lucru s-a făcut în contextul unor probe copleşitoare, inclusiv cea furnizată de preşedintele Autorităţii de statistică a Marii Britanii, care demonstrează că este înşelătoare', mai menţionează raportul. 

Potrivit sursei citate, tabăra care susţine Brexitul nu ţine cont de rabatul la plata obligaţiilor bugetare către UE, care este de circa 85 de milioane de lire sterline pe săptămână. În acelaşi timp, afirmaţia taberei care susţine rămânerea în UE, sprijinită de prim-ministrul David Cameron, că o familie medie ar câştiga cu 4.300 de lire sterline mai puţin pe an dacă ţara iese din blocul comunitar este 'probabil să fie prost înţeleasă de cititori, în special în tensiunea campaniei'. 

'S-ar putea ca mulţi cititori să creadă că cifrele se referă la efectul părăsirii UE asupra venitului disponibil pe gospodărie, ceea ce nu este cazul', menţionează raportul, precizând că cifra de 4.300 de lire sterline reprezintă impactul estimat al Brexitului asupra PIB-ului pe gospodărie. De asemenea, afirmaţia taberei pro-UE că trei milioane de joburi depind de rămânerea Marii Britanii în UE este şi ea înşelătoare, notează comisia. 

'Cursa înarmărilor a unor afirmaţii şi contraafirmaţii tot mai şocante făcute de ambele tabere produce nu numai confuzie în rândul populaţiei, ci în acelaşi timp sărăceşte dezbaterea politică', a spus Andrew Tyrie, preşedintele comisiei. Ambele campanii s-au încins cu mai puţin de patru săptămâni înainte de votul de la 23 iunie. 

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă