13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO&FOTO UPDATE Merkel: Vreau să găsesc o soluţie care să nu...

VIDEO&FOTO UPDATE Merkel: Vreau să găsesc o soluţie care să nu ofenseze Rusia. Fond de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. Stadionul lui Şahtior Doneţk a fost bombardat

UPDATE 17:02 (duminică)  Angela Merkel, după vizita de sâmbătă de la Kiev, într-un interviu pentru ARD, a declarat că doreşte o soluţie şa conflictul din Ucraina care să nu ofenseze Rusia. Soluţia, a mai spus Merkel, trebuie să lase puterea de decizie poporului ucrainean şi că trebuie luată în calcul doar soluţia politică.

UPDATE 11:05 (duminică)  Petro Poroşenko: Ucraina militează pentru pace şi vrea pace. Ucraina a fost atrasă într-un război pe care nu şi l-a dorit. 

UPDATE 11:00 (duminică)  Ucraina sărbătoreşte Ziua Independenţei. Preşedintele Poroşenko spune că Ucraina îşi va păstra independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială.

UPDATE 23:47 (sâmbătă)  Moscova susţine că vehiculele din convoiul rus nu au preluat niciun echipament militar din Ucraina.

UPDATE 18:17 (sâmbătă)  Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că adoptarea de sancţiuni împotriva Rusiei nu este exclusă, mai ales după trimiterea convoiului "umanitar" în estul Ucrainei.

UPDATE 18:10 (sâmbătă)  Angela Merkel şi preşedintele Petro Poroşenko au anunţat înfiinţare, în curând, a unui fond special de 500 de milioane de euro pentru reconstrucţia infrastructurii din zona Doneţk.

UPDATE 17:23 (sâmbătă)  Trei membri ai unei familii, inclusiv un copil, au fost ucişi în timpul bombardamentelor care au avut loc în centrul oraşului Doneţk.

UPDATE 16:35 (sâmbătă)  Angela Merkel, aflată în vizită la Kiev, a propus instituirea unui armistiţiu în estul Ucrainei deoarece integritatea ţării este esenţială.

UPDATE 15:30 (sâmbătă)  Primele imagini cu retragerea convoiului rusesc din Ucraina

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/35e74fece9dbd1fa9a0644672502dd5f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE 14:05 (sâmbătă)  Au apărut primele imagini cu pagubele stadionului Donbass Arena în urma exploziilor din acestă dimineaţă. Fotografiile au fost publicate chiar pe site-ul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, shakhtar.com

UPDATE 13:40 (sâmbătă)  Ucraina suţine că Rusia a încărcat echipament militar în camioanele care compun convoiul.

UPDATE 12:30 (sâmbătă)  OSCE :Toate camioanele s-au intors în Rusia.

UPDATE 11:50 (sâmbătă)  Explozii puternice la stadionul lui Şahtior Doneţk, Donbass Arena, sâmbătă dimineaţa în jurul orei 6, ora locală. Încă nu se ştie dacă cineva a fost rănit şi cât de mari sunt pagubele materiale.

UPDATE 11:06 (sâmbătă)  Reuters: Un corespondent al agenţiei, prezent la punctul vamal Doneţk-Izvarino pe unde convoiul a intrat vineri în Ucraina, a observat că 10 camioane au revenit în Rusia. Multe alte camioane puteau fi văzute cum se îndreaptă spre graniţă.

UPDATE 10:50 (sâmbătă)  EURONEWS: Camioanele cu ajutoare care au intrat in Ucraina se întorc în Rusia.

UPDATE 09:20 (sâmbătă)  Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, fără niciun rezultat. Nu s-a ajuns nici măcar la o declaraţie comună.

UPDATE 22:00  A început sedinţa de urgenţă a Consiliul de Securitate al ONU pe tema intrării neautorizate în Ucraina a convoiului rusesc.

UPDATE 21:00  Anders Fogh Rasmussen: NATO a observat o mobilizare intensă a forţelor terestre şi aeriene ale Federaţiei Ruse lângă graniţa cu Ucraina.

UPDATE 20:45  Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: În Ucraina au fost transferate grupărilor insurgente cantităţi masive de arme, , transportoare blindate şi piese de artilerie, inclusiv tancuri.

UPDATE 20:30  The Washington Post : Anders Fogh Rasmussen: Artileria rusă a lansat obuze în Ucraina. Elemente ale artileriei ruse lansează atacuri împotriva armatei ucrainene. Atacurile au loc atât pe teritoriul Federaţiei Ruse cât şi în estul Ucrainei.

UPDATE 20:22  Statele Unite cer Rusiei să retragă IMEDIAT convoiul din Ucraina.

UPDATE 19:34  Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri seara, la ora 22, ora României, la solicitarea Lituaniei.

UPDATE 19:03  Primele 20 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în oraşul Lugansk, susţine purtătorul de cuvânt al rebelilor proruşi.

UPDATE 18:50  Vladimir Putin: Orice altă întârziere a convoiului umanitar ar fi fost inacceptabilă.

UPDATE 18:13  Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei: Acţiunile Rusiei arată că Moscova nu poate accepta paşii pe care Ucraina i-a făcut spre Europa. Nimic nu ne va opri. Am luat această decizie. Suntem parte a Europei.

UPDATE 17:55  Uniunea Europeană: Trimiterea convoiului umanitar încalcă suveranitatea Ucrainei. Cerem Rusiei să revină asupra deciziei.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/10fef212de5ead10c05b904043a553ae/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE 16:45  Petro Poroşenko a promis că va face tot ce este posibil pentru a evita o escaladare a conflictului din estul Ucrainei.

UPDATE 16:37  Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei: Intrarea controversatului convoi umanitar pe teritorilor Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

UPDATE 13:50  Şeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de "invazie directă", după decizia Moscovei de a trimite în Ucraina convoiul său umanitar fără a aştepta să fie inspectat.

UPDATE 12:00  Crucea Roşie a anunţat că nu va escorta convoiul umanitar rus în estul Ucrainei.

UPDATE 11:45  O parte a convoiului umanitar rus a trecut frontiera şi a ajuns la vama ucraineană. Un fotograf al AFP a declarat că a văzut circa zece camioane albe, din cele aproximativ 300 ale convoiului, punându-se în mişcare şi trecând frontiera. Ele s-au deplasat până la vama ucraineană, în zona de tranzit, scrie Mediafax.

video: youtube.com

—–

Convoiul umanitar rusesc a plecat din nou spre estul Ucrainei după ce a staționat mai bine de o săptămână în apropierea graniței dintre cele două state, autoritățile de la Moscova menționând că ”pretextele” care au dus la întârzierile de până acum au epuizat.

"Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului pentru zonele aflate în situaţie de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze. Convoiul nostru încărcat cu ajutor umanitar se pune în mişcare în direcţia Lugansk", în estul Ucrainei, a anunţat ministerul într-un comunicat citat de Mediafax.

Primele camioane ale convoiului au fost inspectate joi de grănicerii şi vameşii ucraineni, o procedură indispensabilă pentru ca Crucea Ruşie să poată distribui ajutorul.

Autorităţile ucrainene se tem că acest convoi ar putea face obiectul unei provocări din partea insurgenţilor şi nu ar face decât să servească drept pretext pentru o intervenţie rusă. Ele au avertizat că transportarea ajutorului nu se va face decât cu "garanţii" pentru siguranţa acestuia. Pe de altă parte, Moscova a reiterat că "responsabilitatea unor posibile consecinţe ale provocărilor îndreptate împotriva convoiului" revine "total" Kievului. 

Diplomaţia rusă apreciază că "au fost date toate garanţiile indispensabile şi că traseul prevăzut pentru convoi a fost verificat" de Crucea Roşie". "Angajaţii Crucii Roşii sunt dispuşi să îl însoţească şi să participe la distribuirea ajutorului. Noi apreciem că reprezentanţi ai Crucii Roşii ruseşti pot să participe", a adăugat ministerul.

Vineri dimineaţa, o purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii a declarat pentru agenţia rusă Interfax că organizaţia nu dispune încă de "garanţii de securitate".

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă