10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Convoiul umanitar rusesc a ajuns la Rostov, la granița cu Ucraina

UPDATE. Convoiul umanitar rusesc a ajuns la Rostov, la granița cu Ucraina

UPDATE 12.51: Convoiul umanitar rusesc a ajuns, joi dimineață, la frontiera cu Ucraina, la Rostov, a anunțat  un reprezentant de la Moscova al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, transmite AFP, conform Mediafax.

"Convoiul este în regiunea Rostov", aflată la frontiera de est a Ucrainei, unde luptele între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi s-au intensificat, a adăugat acesta.

Un alt purtător de cuvânt al Ministerului local pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Rostov a refuzat să confirme sau să infirme această informaţie. "Noi nu difuzăm nici o informaţie despre acest convoi", a precizat el.

Cele 280 de camioane care compun convoiul umanitar rusesc trimis de Kremlin pentru pentru populaţia din estul Ucrainei a staționat în noaptea de miercuri spre joi în oraşul Voronej, a anunțat agenţia rusă RIA Voronej, potrivit Mediafax.

Cel puţin 100 de camioane albe au rămas peste noapte staţionate pe aerodromul militar Baltimor din Voronej, transmite un corespondent al agenţiei.

Şoferii camioanelor şi însoţitorii convoiului umanitar se află în apropiere de autovehicule, unii dintre ei fac duş.

Ministerul rus de Externe anunţase anterior că acest convoi va ajunge miercuri seara la frontiera ruso-ucraineană, în postul Şebekino-Pletnevka, situat între regiunile Belgorod, în sudul Rusiei.

Staţionarea convoiului umanitar în Voronej a stârnit interesul din partea presei ruse şi a celei străine, notează RIA Voronej. Astfel, o corespondentă a publicaţiei americane Financial Times, Courtney Weaver, a sosit în Voronej pentru a afla cauzele acestei staţionări.

Potrivit lui Weaver, care a discutat cu unul dintre însoţitorii convoiului, staţionarea a avut loc din cauza unor "pregătiri şi din motive tehnice", mai scrie Mediafax.

"Însă nimeni dintre participanţii la acest convoi nu ştie pe unde anume camioanele vor trece frontiera ruso-ucraineană", scrie Weaver, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

La bordul celor 262 de camioane se află 1.800 de tone de alimente, medicamente şi generatoare.

Ministerul rus de Externe a afirmat marţi că Rusia livrează acest ajutor conformându-se modalităţilor dorite de Ucraina, acceptând itinerariul propus de către Kiev şi inspectarea încărcăturii.

Însă Kievul, care acuză Moscova că-i înarmează pe rebelii proruşi, acuzaţii respinse de către Rusia, a avertizat miercuri că Ucraina nu va permite să pătrundă pe teritoriul său "niciun convoi umanitar al lui (Vladimir) Putin" destinat regiunilor din estul ţării devastate de conflict.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă