10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCopiii sirieni găsiți morți pe o plajă din Turcia, înmormântaţi. Ce planuri...

Copiii sirieni găsiți morți pe o plajă din Turcia, înmormântaţi. Ce planuri are tatăl lor

Bărbatul sirian care a supravieţuit după ce barca cu care încerca să treacă din Turcia în Grecia s-a răsturnat şi-a înmormântat soţia şi cei doi copii vineri, în oraşul natal, Kobane, situat într-o zonă kurdă siriană devastată de război. Odată cu înmormântarea, Abdullah Kurdi a renunţat la orice planuri de a-şi mai părăsi ţara, relatează AP, citată de Mediafax. 

“A vrut să se ducă în Europa doar de dragul copiilor lui. Acum, că au murit, vrea să rămână aici, la Kobane, aproape de ei“, a declarat un unchi al băieţilor, Suleiman Kurdi, referindu-se la tatăl lor îndurerat. 

Citește și: DEZVĂLUIRI cutremurătoare. Cât a plătit tatăl copiilor găsiţi morți pe o plajă din Turcia pentru un loc în barcă

Imaginea tulburătoare a lui Aylan Kurdi, în vârstă de trei ani, adus pe ţărmul turcesc de ape, a concentrat atenţia lumii asupra valului de imigranţi alimentat de război şi lipsuri.

Cele trei trupuri neînsufleţite au fost aduse cu avionul în apropiere de frontiera Turciei cu Siria, de unde vehicule funerare escortate de poliţie le-au preluat şi le-au condus în oraşul de frontieră Suruc, de unde şi-au continuat ultimul drum către Kobane.

Parlamentari turci l-au însoţit pe Abdullah Kurdi la Kobane.

Jurnalişti şi susţinători au fost opriţi la un punct de control situat la aproximativ trei kilometri de frontieră.

Zeci de persoane în doliu s-au adunat în jur, în momentul în care trupurile au fost aşezate în morminte, la Cimitirul Martirilor. Nori de praf se ridicau în timp ce gropile erau astupate cu pământ.

Unele morminte din cimitir sunt marcate cu borduri de beton.

Corpul lui Aylan a fost descoperit pe o plajă turcească. Băiatul era îmbrăcat cu un tricou roşu şi pantaloni scurţi. Barca în care se aflau el şi familia sa s-a răsturnat în noaptea de marţi miercuri. Cei doi băieţi şi mama lor se aflau printre cei 12 imigranţi care s-au înecat în largul coastei turce, la nivelul staţiunii Bodrum.

Citeşte şi: TRAGEDIA refugiaţilor, adusă în atenţia lumii de valurile Mării Mediterane. Cadavrul unui copil de trei ani, găsit pe litoralul turc

Ruta dintre Bodrum şi Insula elenă Kos, de câţiva kilometri, este una dintre cele mai scurte rute din Turcia şi până pe insulele greceşti, dar rămâne în continuare periculoasă. Sute de persoane încearcă zilnic să traverseze această zonă, în pofida riscurilor pe care le cunosc bine.

Abdullah Kurdi a declarat că barca supraaglomerată s-a răsturnat la câteva momente după ce conducătorul, descris ca fiind un bărbat turc, s-a speriat şi a abandonat ambarcaţiunea, lăsându-l pe el la conducerea ei.

Într-o declaraţie dată poliţiei, la care a avut acces agenţia Dogan, Abdullah Kurdi a prezentat altă versiune, negând că la bord s-ar fi aflat vreun traficant. Însă traficanţii le cer imigranţilor ca, atunci când sunt prinşi, să nege că ei ar fi prezenţi.

Un parlamentar canadian a declarat că familiei, care fugea din calea războiului din Siria, i-a fost refuzată o cerere de intrare legală în Canada, în pofida faptului că familia avea rude apropiate acolo care-i ofereau susţinere financiară şi găzduire. Însă Departamentul canadian pentru Cetăţenie şi Imigraţie a anunţat ulterior că solicitarea era incompletă şi nu îndeplinea cerinţele.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă