13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord: American de origine sud-coreeană, condamnat la 10 ani de...

Coreea de Nord: American de origine sud-coreeană, condamnat la 10 ani de muncă silnică

Un cetățean american de origine sud-coreeană a fost condamnat, vineri, la zece ani de muncă silnică de Curtea Supremă din Coreea de Nord, el fiind acuzat de subminarea sistemului social al țării și activități de spionaj, relatează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Kim Dong-chul, care s-a născut în 1953 la Seul şi a emigrat în SUA în 1972, a fost acuzat de complot în vederea subminării sistemului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), prin calomnierea conducerii supreme a ţării şi strângerea de secrete militare şi de stat. 

În 2005, Kim s-a mutat în Yanji, un orăşel chinez situat la circa 10 km de graniţa cu RPDC, şi, ulterior, în 2008, a înfiinţat o companie comercială, denumită Dongmyong, în Rason, o zonă economică specială în provincia nord-coreeană Hamgyongul de Nord, unde îşi desfăşoară activitatea un mare număr de oameni de afaceri chinezi. 

Potrivit procurorului, Kim, după ce şi-a înfiinţat compania, a continuat să desfăşoare „o propagandă reacţionară” împotriva Coreei de Nord şi „i-a insuflat populaţiei locale ideea superiorităţii SUA, în scopul de a zdruncina stabilitatea sistemului politic şi social al ţării”. 

Kim ar fi început să întreprindă activităţi de spionaj în 2013, după ce a intrat în contact cu mai mulţi sud-coreeni, care i-ar fi trasat ca sarcină obţinerea de secrete militare, de stat şi de partid despre RPDC, inclusiv despre instalaţiile sale nucleare, testele nucleare, fotografii despre nave de război şi alte informaţii, în interiorul ţării. 

El a fost arestat în 2 octombrie 2015 în timp ce primea un card de memorie care conţinea fotografii despre pieţe locale din Rason şi documente despre programele nucleare ale RPDC de la un localnic din Rason în schimbul banilor, conform procurorului. 

 

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă