12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord: Kim Jong-un, mulțumit de cel mai recent test cu...

Coreea de Nord: Kim Jong-un, mulțumit de cel mai recent test cu rachete. Reacția ONU

Cel mai recent test cu rachetă medie de acțiune efectuat de Coreea de Nord a fost descris de liderul Kim Jong-un drept succes, precizând că reprezintă o amenințare pentru bazele militare din Pacific, potrivit agenței oficiale de presă KCNA, citată de AFP și Reuters, informează Agerpres.

Testul a fost supravegheat personal de liderul nord-coreean. Potrivit acestuia, lansarea a două rachete, care a avut loc miercuri, consolidează în mod semnificativ capacitatea de atac nuclear a țării.

„Avem capacitatea sigură de a-i ataca pe americani concret pe teatrul de operaţiuni din Pacific”, a afirmat Kim, citat de agenţia nord-coreeană. 

Pe de altă parte, președintele Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul adjunct francez Alexis Lameh, precizează că noua inițiativă a Coreei de Nord reprezintă „o violare a tuturor rezoluțiilor Consiliului de Securitate”, idee susținută de toate țările membre.

Cele 15 ţări de asemenea „au insistat asupra importanţei cruciale pentru punerea în aplicare” a rezoluţiei 2270 din martie. Consiliul a decis atunci să impună Phenianului cele mai stricte sancţiuni economice luate vreodată împotriva Coreei de Nord. 

O declaraţie oficială a Consiliului „este în discuţie între ţările membre şi este de aşteptat să reia acest mesaj ferm adresat regimului” nord-coreean, a adăugat Lameh. 

Coreea de Nord a lansat, miercuri, două rachete Musudan cu rază medie (de la 2.500 km la 4.000 km), care ar putea ameninţa, în teorie, bazele americane din Insula Guam în Pacific. Prima din cele două lansări a fost considerată un eşec, aminteşte Reuters. Testul a avut succes fără niciun impact asupra securităţii ţărilor vecine, a adăugat KCNA.

Citește și:  Coreea de Nord a efectuat un al patrulea test cu rachetă medie de acțiune. Cum răspunde Japonia

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă