15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord a anunțat că a plasat un satelit pe orbită....

Coreea de Nord a anunțat că a plasat un satelit pe orbită. ONU condamnă ferm acţiunea Phenianului

UPDATE 21.55: Consiliul de Securitate al ONU “a condamnat ferm lansarea” unei rachete de către Coreea de Nord duminică, într-o declaraţie unanimă adoptată la sfârşitul unor consultări cu uşile închise, informează AFP, potrivit Agerpres

Consiliul se angajează “să adopte rapid o nouă rezoluţie” la care lucrează de câteva săptămâni, pentru a creşte sancţiunile împotriva Phenianului ca răspuns la acest tir şi la ultimul test nuclear nord-coreean din 6 ianuarie. “Membrii Consiliului de Securitate vor adopta rapid o nouă rezoluţie ce impune măsuri semnificative ca răspuns la aceste încălcări periculoase şi grave” ale rezoluţiilor ONU.

Acestea interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică, sub ameninţarea sancţiunilor economice, dintre care îngheţarea bunurilor persoanelor ce contribuie la programele militare nord-coreene. Declaraţia afirmă că lansarea, prezentată de Phenian ca fiind a unui satelit, “foloseşte tehnologia rachetelor balistice” şi astfel “contribuie la dezvoltarea de către Coreea de Nord a sistemelor de transport de arme nucleare”, adică rachete intercontinentale cu focoase nucleare capabile să ajungă în Statele Unite, notează France Presse. “Acest lucru este în mod clar o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, adaugă textul. 

Citeşte şi: ONU condamnă Coreea de Nord şi anunţă o rezoluţie cu noi sancţiuni împotriva Phenianului

UPDATE 19.55: Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să condamne în unanimitate, într-o declaraţie, testul balistic cu o rachetă cu rază lungă de acţiune efectuat duminică de Coreea de Nord, a afirmat ambasadorul Venezuelei la Naţiunile Unite, care prezidează Consiliul, informează AFP, potrivit Agerpres. 

“Considerăm că avem un consens pentru a condamna această încălcare a sancţiunilor impuse de ONU”, a declarat presei ambasadorul venezuelean Rafael Ramirez Carreno, înainte de începerea reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate. Reuniunea de urgenţă are loc la cererea Statelor Unite ale Americii, a Japoniei şi a Coreii de Sud. 

“Trebuie să afirmăm foarte clar că nu putem accepta încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de către Coreea de nord”, a declarat şi ambasadorul nipon la ONU, Motohide Yoshikawa. 

La rândul său ambasadorul francez François Delattre a apreciat că după această “nouă provocare inacceptabilă” este pun în joc “viitorul regimului internaţional al neproliferării” armelor nucleare. “Acesta este motivul pentru care slăbiciunea nu este o opţiune”, a subliniat el. Reprezentantul adjunct al Marii Britanii, Peter Wilson, a afirmat că testul balistic nord-coreean merită “un răspuns foarte ferm şi rapid” al Consiliului de Securitate al ONU. 

UPDATE 14.25Coreea de Sud acuză Phenianul pregătește un nou test nuclear, care ar fi al cincilea efectuat până acum de regimul represiv din Nord. 

UPDATE 14.15: Înalta reprezentantă a UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, a denunţat duminică folosirea “tehnologiei rachetelor balistice” de către Coreea de Nord ,după un tir cu rachetă, “o nouă încălcare gravă” a obligaţiilor sale internaţionale, conform agențiilor de presă internaționale, citate de Agerpres. Mogherini a cerut Phenianului să dialogheze. 

UPDATE 12.25: Coreea de Sud a recuperat, duminică, un fragment din conul căzut de la racheta lansată de Phenian, a anunțat Ministerul Apărării, citat de Reuters, conform Agerpres. 

Recuperarea fragmentelor rachetei despre care Coreea de Nord a susţinut că avea la bord un satelit pe care l-a plasat pe orbită ar putea oferi indicii cu privire la programul balistic al Phenianului. Obiectul a fost găsit în sud-estul Insulei Jeju de către o navă a Marinei sud-coreene, a anunţat o oficialitate de la Ministerul Apărării. Conul protejează încărcătura sau satelitul transportat de o rachetă în spaţiu

——

UPDATE 11.10: Franţa a calificat lansarea rachetei de către Phenian drept “o provocare nebunească” şi a cerut “o reacţie rapidă şi severă a comunităţii internaţionale în Consiliul de Securitate” al ONU, relatează AFP, conform Agerpres. 

Și Rusia a condamnat duminică testul balistic: “Este evident că astfel de acţiuni duc la o agravare serioasă a situaţiei în Peninsula Coreeană şi în Asia de Nord-Est în ansamblul ei” şi “este foarte dăunătoare pentru securitatea ţărilor din regiune, îndeosebi şi în primul rând pentru Coreea de Nord”, a apreciat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei într-un comunicat de presă. 

UPDATE 10.05: Consiliul de Securitate al ONU ar urma să se reunească, duminică, de urgenţă, conform unor surse diplomatice, citate de AFP.  

Reuniunea, sub formă de consultări cu uşile închise, a fost cerută de Statele Unite şi Japonia, membri ai Consiliului, şi Coreea de Sud.

De altfel, Japonia șeful Guvernului japonez a calificat tirul drept “absolut intolerabil” și a arătat că este o “încălcare clară” a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. 

Și Casa Albă a apreciat că acțiunea Coreei de Nord reprezintă ”o ameninţare serioasă pentru interesele noastre – inclusiv securitatea unora dintre aliaţii noştri cei mai apropiaţi – şi ameninţă pacea şi securitatea în regiune”, conform unui comunicat al consilierului pentru securitatea națională a președintelui Obama. 

UPDATE 09.30: Coreea de Sud a anunțat că va demara discuții cu Statele Unite ale Americii, privind desfăşurarea unui sistem de apărare antiaeriană în Coreea de Sud, penru a contracara acțiunile Phenianului, relatează, duminică, Reuters și AFP, conform Agerpres.

Și China a condamnat acțiunea Phenianului: ”China îşi exprimă regretele că Coreea de Nord, în ciuda opoziţiei tot mai mari a comunităţii internaţionale, a insistat să folosească tehnologia rachetelor balistice pentru a efectua o lansare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying, într-un comunicat de presă. 

—–

Coreea de Nord a anunțat, duminică, că a reuşit să plaseze un satelit pe orbită, după un tir de rachetă considerat de o mare parte a comunităţii internaţionale drept un test de rachetă balistică, informează AFP, conform Agerpres. 

În replică, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut Phenianului să  ”înceteze acţiunile provocatoare”. 

Într-un comunicat, secretarul general Ban Ki-moon a estimat “profund regretabil” acest tir ce încalcă rezoluţiile ONU, potrivit afirmaţiilor sale, notează AFP. 

O prezentatoare a televiziunii oficiale a anunţat că acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis “plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pământului Kwangmyong 4… pe orbită”.

Racheta a fost trasă în jurul orei 9.00 (0.30 GMT) de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreii de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. 

Regimul cel mai închis din lume a avertizat marţi cu privire la intenţia sa de a lansa în curând o rachetă transportând un satelit. Coreea de Nord asigură că programul ei spaţial are scopuri pur ştiinţifice, dar Statele Unite şi aliaţii lor îl văd ca o acoperire a programului de dezvoltare de rachete balistice intercontinentale (ICBM), aminteşte France Presse. 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă