18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord a lansat două rachete balistice. Primele reacții internaționale

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice. Primele reacții internaționale

Coreea de Nord sfidează din nou sancțiunile impuse de ONU și Statele Unite, astfel că vineri a lansat cel puţin o rachetă balistică, potrivit armatei sud-coreene, citată de Reuters, informează News.ro.

Racheta a zburat aproximativ 800 de kilometri, după care s-a scufundat în mare, potrivit agenţiei de presă Yonhap. În cazul în care informația va fi confirmată, acesta va fi primul test cu rachete cu rază medie de acţiune care poate ajunge până în Japonia, efectuat de autoritățile de la Phenian din 2014 și până în prezent, 

Racheta a fost lansată de la o bază aflată la nord de capitală şi a zburat peste Peninsulă, până în mare, în apropiere de coasta de est, potrivit Statului Major Interarme de la Seul. Se pare că Nordul a lansat şi o doua rachetă la scurt timp după aceea, din aceeaşi regiune. Proiectilul a dispărut, însă, de pe radare la o altitudine de circa 17 kilometri.

Informația a fost confirmată și de un oficial militar american, informează Agerpres.

„Statele Unite au urmărit lansarea a două rachete balistice din Coreea de Nord. Niciuna dintre ele nu a reprezentat o ameninţare pentru Statele Unite sau aliaţii noştri regionali”, a afirmat acest responsabil, precizând că aceste tiruri sunt o „violare a rezoluţiilor multiple ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a condamnat, vineri, noua inițiativă a Coreei de Nord şi a cerut Phenianului să se abţină de la astfel de acţiuni, informează Reuters. Într-un discurs ținut în fața Parlamentului, el a calificat acțiunea ca fiind „extrem de problematică”.

„Japonia cere insistent Coreii de Nord să se abţină de la astfel de acţiuni şi va lua toate măsurile necesare, inclusiv avertismente şi activitate de supraveghere, pentru a putea să răspundă la orice situaţii”, a adăugat Abe.

Lansarea a venit pe fondul tensiunilor tot mai mari din Penisula Coreea, după ce Phenianul a respins sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU la începutul lunii, în replică la testul nuclear din ianuarie. La rândul lor, Statele Unite au impus săptămâna aceasta sancţiuni suplimentare.

În ianuarie, Phenianul a desfăşurat un al patrulea test nuclear. Autorităţile comuniste susţin că a fost vorba de o bombă cu hidrogen, dar mulţi experţi, precum şi autorităţile din Coreea de Sud şi Statele Unite se îndoiesc.

 

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...
Ultima oră
Pe aceeași temă