13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Coreea de Nord anunță testarea cu succes a unei bombe cu...

VIDEO. Coreea de Nord anunță testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen. Coreea de SUD dezminte informația

UPDATE 20.40: Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a condamnat ferm, miercuri, noul test nuclear nord-coreean și a anunțat că va pregăti măsuri suplimentare împotriva Phenianului, informează AFP. Într-o declarație adoptată în unanimitate, cele 15 țări membre (membrii permanenți și membrii aleși) ale Consiliului de Securitate, printre care și China, aliata Phenianului, informează că au decis să înceapă să lucreze imediat asupra unor măsuri care să fie conținute într-o nouă rezoluție a Consiliului de Securitate.

UPDATE 18.40: Țările membre ale Consiliului de Securitate al ONU iau în considerare o înăsprire a sancțiunilor împotriva Phenianului după anunțul testului nuclear nord-coreean, a declarat miercuri ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, relatează AFP, potrivit Agerpres. ‘Vom lucra cu alții la o rezoluție privind sancțiuni suplimentare’, le-a spus jurnaliștilor Matthew Rycroft.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgență pentru consultări cu ușile închise privind această nouă criză începând cu ora 11:00 (16:00 GMT) la New York.

Ambasadorul nu a precizat cu ce țări intenționează să coopereze Londra, însă, conform unor surse diplomatice, este vorba despre Statele Unite și Japonia care au solicitat această reuniune de urgență a Consiliului.

Conform unui diplomat, Consiliul ar urma într-o primă fază să publice o declarație prin care condamnă ferm noul test nord-coreean, criticat de toate marile capitale ale lumii, lăsându-le sarcina experților și diplomaților să elaboreze o rezoluție prin care noi sancțiuni specifice vor fi impuse Phenianului.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Phenianului ‘să înceteze orice activitate nucleară și să-și respecte obligațiile pentru o denuclearizare verificabilă’.

În opinia sa, cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean este “foarte îngrijorător și profund destabilizator pentru securitatea regională, subminând grav eforturile internaționale de neproliferare”.

Citeşte şi: Israelul se teme că Iranul va lua exemplul Coreii de Nord

UPDATE 12.35: Un parlamentar sud-coreean, membru al Comisiei parlamentare sud-coreene pentru Informaţii, a precizat că a fost informat de agenția de spionaj de la Seul că Phenianul nu ar fi testat o bombă cu hidrogen, dată fiind magnitudinea relativ redusă a undei seismice resimţite în regiune, relatează AP, citată de Mediafax. 

Potrivit lui Lee Cheol-woo, este vorba despre valori mai mici decât ale unei explozii echivalente cu 7,9 kilotone de TNT şi ale unui cutremur cu magnitudinea de 4,9 – raportate după testul nuclear din 2013.

Aceste valori sunt echivalente cu doar o fracţiune din energia de “sute” de kilotone de TNT degajată de explozie la testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen, a apreciat el.

Lee Cheol-woo, care este , a declarat că NIS l-a informat în această şedinţă că chiar şi o detonare eşuată a unui bombe cu hidrogen echivalează cu “zeci” de kilotone de TNT.

UPDATE: Phenianul va primi sancțiuni și mai dure din partea ONU, dacă testul va fi confirmat de experții străini, relatează Associated Press, citată de Mediafax

Testele nucleare nord-coreene îngrijorează Washingtonul şi comunitatea internaţională, care consideră că fiecare nouă detonare îi aduce pe cercetătorii şi inginerii nord-coreeni mai aproape de obiectivul de a crea un arsenal de rachete dotate cu focoase nucleare care să poată atinge Statele Unite.

Citește și: Bomba cu hidrogen, testată în Coreea de Nord, este cea mai nimicitoare armă din lume

O bombă cu hidrogen este mult mai puternică decât o bombă atomică, dar este totodată mult mai dificil de fabricat. Potrivit unor experţi, Coreea de Nord ar deţine câteva bombe nucleare rudimentare şi a depus eforturi, timp de câteva decenii, să perfecţioneze o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu mai multe trepte, în care să poată să fie montate versiuni mai mici ale acestor bombe. După mai multe eşecuri, Phenianul a trimis un prim satelit în spaţiu, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune pe care a lansat-o în decembrie 2012.

Rachetele balistice şi rachetele folosite pentru lansarea unor sateliţi au corpuri, motoare şi alte tehnologii similare, potrivit experţilor. ONU a denunţat lansarea din 2012 drept un test interzis în domeniul tehnologiei rachetelor balistice.

Citește și: Cronologie: Testele nucleare făcute de Coreea de Nord până în prezent

Unii analişti consideră că Nordul probabil nu a ajuns la nivelul tehnologiei necesare fabricării unui focos miniaturizat, care să fie lasat într-o rachetă cu rază lungă de acţiune, capabilă să atingă Statele Unite. Însă există o puternică dezbatere cu privire la nivelul până la care a progresat această ţară izolată în programele sale secrete balistice şi nucleare.

Un prim indiciu cu privire la un posibil test constă într-un cutremur cu magnitudinea de 5,1, detectat miercuri dimineaţa de către Institutul american de geofizică USGS.

Un oficial din cadrul Administraţiei Meteorologice Coreene, o agenţie sud-coreeană, a anunţat că instituţia crede că seismul a fost cauzat în mod aritficial, în baza analizei undelor seismice şi pentru că a avut loc la aproximativ 49 de kilometri nord de Kilju, în nord-estul Coreei de Nord, unde se află principala instalaţie nucleară. Toate cele trei detonări atomice anterioare au avut loc în această instalaţie.

Testul constituie o surpriză, atât în ceea ce priveşte natura sa, cât şi în ceea ce priveşte momentul în care a fost efectuat.

Coreea de Nord nu a mai procedat la o explozie atomică de la începutul lui 2013, iar liderul Kim Jon-un nu a menţionat armamentul nuclear în discursul pe care l-a susţinut de Anul Nou. Unii analişti au speculat că liderul nord-coreean este îngrijorat de o deterioare a relaţiilor cu China, ultimul aliat important al ţării sale, care şi-a exprimat frustrarea faţă de provocările nord-coreene şi a dat semne că va susţine noi sancţiuni ONU.

Cutremurul de miercuri este mai puternic decât activitatea seismică raportată cu ocazia testării bombelor atomice precedente. Potrivit Yonhap, agenţii de monitorizare au detectat cutremure cu magnitudinea de 3,7 în 2006, 4,5 în 2009 şi 4,9 în 2013.

După ce a efectuat al treilea test atomic, în februarie 2013, Phenianul a lansat o campanie retorică belicoasă în cadrul căreia a ameninţat că va lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite şi Seulului, capitala Coreei de Sud. Tot în 2013, Coreea de Nord a afirmat că a abandonat armistiţiul din 1953, încheiat după Războiul Coreei. De asemenea, Phenianul a repornit un reactor nuclear cu plutoniu, pe care l-a oprit în cadrul unui acord nuclear încheiat în 2007, de asemenea abandonat ulterior.

În urma venirii la putere a tânărului lider Kim Jong-un, în 2011, Phenianul şi-a înăsprit retorica plină de furie atât faţă de liderii de la Washington şi Seul, cât şi faţă de exerciţiile militare comune americano-sud-coreene, pe care le consideră o pregătire a unei invazii.

—–

Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un anunţ-surpriză care complică eforturi deja dificile în vederea stopării activităţilor Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear, relatează The Associated Press, citată de Mediafax. Japonia a calificat acest test drept ”o provocare gravă”. Consiliul de Securitate al ONU  a anunțat o întâlnire de urgență. 

Anunţul a fost făcut de televiziunea de stat. O bombă nucleară este, în general, mai puternică decât o bombă nucleară.

Într-un comunicat publicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, agenţia de stat nord-coreeană de ştiri KCNA subliniază că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite îşi vor menţine ceea ce agenţia denunţă drept o “atitudine agresivă”.

Coreea de Nord va acţiona, mai afirmă KCNA, ca un stat nuclear responsabil şi promite să nu-şi folosească armamentul nuclear decât în cazul în care îi este încălcată suveranitatea. Phenianul afirmă totodată că nu-şi va transfera capabilităţile nucleare altor părţi.

Oficiali sud-coreeni au anunţat că au detectat, anterior, un “cutremur artificial” în apropierea principalei instalaţii nucleare nurd-coreene.

Potrivit Reuters, seismul a avut magnitudinea de 5,1.

Reacții internaționale

Miercuri dimineață, Casa Albă a precizat că nu poate confirma afirmaţiile Coreei de Nord, privind testul: ”Deşi nu putem confirma aceste afirmaţii în acest moment, condamnăm orice încălcare a rezoluţiilor UNSC (Consiliului de Securitate al ONU) şi îndemnăm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale. SUA vor continua să protejeze şi să-şi apere aliaţii din regiune şi vor răspunde adecvat provocărilor nord-coreene“, a declarat, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate de la Casa Albă, Ned Price. 

Marți seară, un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării a declarat că sunt examinate ”informațiile despre un posibil eveniment seismic lângă instalațiile nucleare nord-coreene”, citat de Reuters, conform Agerpres. 

O reacție fermă a venit din partea Japoniei. Premierul Shinzo Abe a calificat testul drept “provocare gravă” în fața eforturilor mondiale de neproliferare nucleară și o “amenințare serioasă” împotriva Japoniei, conform Reuters și AFP.

“Condamn ferm. Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o amenințare serioasă la adresa securității țării noastre, iar noi absolut nu îl putem tolera”, a adăugat el, spunând că vede în el “o provocare gravă în fața eforturilor internaționale de neproliferare”, a spus Abe. 

China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, a denunțat testul anunţat de Phenian drept o sfidare la adresa comunităţii internaţionale şi îndeamnă regimul stalinist să se abţină de la acţiuni care ar putea amplifica tensiunile în Peninsula Coreea, conform AP. 

Și ministrul australian de Externe, Julie Bishop, a apreciat că acest gest “confirmă statutul de stat paria al Coreei de Nord şi (faptul că regimul reprezintă) o continuă ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.

Preşedintele francez Francois Hollande a subliniat că “Franţa condamnă această încălcare inacceptabilă a rezoluţiilor Consiliului de securitate al ONU şi îndeamnă la o reacţie fermă din partea comunităţii internaţionale”.

Locuitorii din Coreea de Nord au sărbătorit pe străzi 

Mulți oameni, îmbrăcați gros, s-au adunat în fața unui ecran uriaş, lângă gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear, relatează AP, citat de Mediafax.

 Unele persoane şi-au ridicat mâinile sau au aplaudat. Multe altele zâmbeau şi ovaţionau.

Preşedintele Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), care monitorizează testele nucleare la nivel mondial, a afirmat că un test nuclear nord-coreean ar reprezenta o încălcare a Tratatului şi o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Norma universal acceptată – împotriva testării – a fost respectată, începând din 1996, de către 183 de ţări, a declarat Lassina Zerbo, citat într-un comunicat.

Întâlnire de urgență a ONU 

Consiliul de Securitate al ONU preconizează să se reunească de urgenţă, miercuri, pentru a discuta despre ultimul test nuclear anunţat de către Coreea de Nord, au declarat, pentru Reuters, trei diplomați. Reunirea ar fi fost cerută de Japonia și SUA, conform Mediafax. Reuniunea urmează să aibă loc cel mai probabil miercuri, la ora locală 11.00 (18.00, ora României), au declarat diplomaţii.

Era neclar imediat ce eventuale măsuri ar putea să adopte cei 15 membri ai Consiliului ca răspuns faţă de anunţul Coreei de Nord potrivit căruia a efectuat al patrulea test nuclear.

Consiliul de Securitate al ONU a impus sancţiuni Phenianului din cauza programelor sale în domeniul înarmării nucleare, după ce nord-coreeni au testat primul dispozitiv atomic în 2006.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă