13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNou eșec al Coreei de Nord, după lansarea unei rachete de pe...

Nou eșec al Coreei de Nord, după lansarea unei rachete de pe un submarin

Coreea de Nord a efectuat, sâmbătă, un test cu rachetă balistică, lansată de pe un submarin, în largul coastei sale estice. Deși lansarea a fost un succes, racheta a explodat ulterior în zbor, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Racheta balistică a fost lansată în largul oraşului litoral Sinpo, situat în provincia Hamgyong-ul Sudic, la ora locală 11.30 (05.30 ora României).

„Racheta balistică a fost lansată din submarin în condiţii normale, însă zborul iniţial a fost un eşec. Armata noastră condamnă puternic asemenea acte provocatoare din partea Phenianului”, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării

Coreea de Nord mai testase un SLBM în 23 aprilie. Acest tir fusese salutat liderul nord-coreean Kim Jong-Un, care l-a calificat drept „succes revelator”.

Citește și: SUA va amplasa un scut de apărare antirachetă în Coreea de Sud. Cum răspund Rusia și China

Lansarea nord-coreeană de sâmbătă intervine a doua zi după anunţul Washingtonului şi Seulului privind desfăşurarea în Coreea de Sud a unuia din sistemele de apărare antirachetă cele mai perfecţionate din lume, THAAD (Terminal High Altitude Area Defence). 

Statele Unite și Coreea de Sud au anunțat, vineri, că au ajuns la un acord privind instalarea unui scut antirachetă pe teritoriul sud-coreean, ca reacție la creșterea amenințărilor din partea Coreei de Nord. China și Rusia au atras atenția că măsurile ar putea afecta echilibrul în regiune.

Vineri, Ministerul de Externe nord-coreean a avertizat că sancţiunile financiare adoptate de Washington împotriva lui Kim Jong-Un sunt echivalente cu „declaraţie deschisă de război” şi a amenințat că va lua măsuri. Administrația de la Washington a impus, miercuri, sancțiuni care îl vizează direct pe liderul nord-coreean. Atât el, cât și alţi zece membri ai Administraţiei de la Phenian sunt acuzaţi de încălcarea drepturilor omului, potrivit presei oficiale de la Phenian, citată de Mediafax.

Citește și: Coreea de Nord reacționează la sancțiunile impuse de SUA liderului Kim Jong-Un: Este vorba de o declaraţie de război

Departamentul de Stat al SUA a condamnat, sâmbătă, acțiunea regimului de la Phenian, susţinând că este vorba de o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, scrie Reuters.

Și Japonia a condamnat puternic lansarea rachetei balistice. „Ar trebui să condamnăm vehement această lansare şi să colaborăm cu aliaţii internaţionali”, a declarat premierul japonez Shinzo Abe.

 

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă