13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord se transformă într-un pericol real

Coreea de Nord se transformă într-un pericol real

Regimul de la Phenian a cerut să fie recunoscută ca putere nucleară militară, după cel de-al cincilea test nuclear, la care Washingtonul, Tokyo şi Seulul vor să riposteze cu cea mai mare fermitate.

Problema pericolului pe care îl reprezintă activitatea nucleară nord-coreeană se dezbate de mai mulţi ani, dar până de curând Phenianul avu­sese mai mult inițiative eșuate. Dar, chiar dacă acum este stabi­lit că regimul din Coreea de Nord este capabil să detoneze o bombă atomică, dubiile persistă în ceea ce priveşte capacitatea sa de a lansa o ogivă nucleară asupra unei ţinte îndepărtate.

În pofida sancţiunilor Consi­liu­lui de Securitate tot mai dure contra Phenianului, Coreea de Nord a realizat vineri cel mai puternic test nuclear, care a intervenit la doar opt luni după al patrulea, o scurtare considerabilă a intervalului care era în medie de trei ani între precedentele teste. Explozia demonstrează hotărârea li­derului nord-coreean de a realiza o reală disuasiune nucleară, cu riscul de a-l irita pe protectorul său chinez, care a calificat acţiunea Phenianului ca fiind „deloc înţeleaptă”. Ambiţia declarată a tânărului „Mareşal” de la Phenian este să poată lovi teritoriul american cu o rachetă balistică intercontinentală, aceasta nefiind doar o formulă propagandistică, ci un obiectiv strategic vital care vizează asigurarea supravieţuirii singurei dinastii comuniste de pe planetă.

Phenianul a mai afirmat că arma testată vineri poate fi montată pe o rachetă, regimul lăudându-se că poate miniaturiza o bombă pe care ar instala o ogivă nucleară „în orice moment”. O afirmaţie încă exagerată, dar care poate deveni realitate într-un mic număr de ani, potrivit experţilor occidentali. Oricum, aceste noi elemente au determinat numeroşi experţi să reevalueze nivelul ameninţării nucleare nord-coreene.

Duminică, Phenianul a spulberat concertul protestelor internaţionale, revendicând un loc în clubul foarte închis al puterilor nucleare militare şi ironizând „falimentul” liniei preşedintelui Barack Obama asupra Coreii de Nord. „Obama face tot ce poate pentru a refuza (Coreii de Nord –  n.r.) statutul strategic de stat dotat cu arme nucleare legitime, dar este la fel de stupid ca încercarea de eclipsare a Soarelui cu palma”, a declarat ministerul nord-core­ean de Externe, prezentând testul de vineri ca un răspuns necesar la ameninţarea nucleară americană şi anunţând că Phenianul va dezvolta disuasiunea sa „în calitate şi în cantitate”.

Panică în peninsulă

În vizită în Japonia, un înalt diplomat american a explicat că Tokyo şi Washingtonul încearcă să obţină de la comunitatea internaţională „măsura cea mai forte posibilă” pentru a riposta Phenianului. Preşedinta sud-coreeană, Park Geun-hye, şi-a scurtat vizita în Laos şi i-a convocat de urgenţă pe principalii responsabili ai serviciilor de securitate pentru a revedea măsurile de apărare faţă de ceea ce ea consideră ameninţarea nucleară „iminentă” a Coreii de Nord.

Al patrulea şi al cincilea test nuclear din 6 ianuarie şi 9 septembrie 2016 au fost cele mai puternice, atingând între 6 şi 8 şi, respectiv, 8-10 kilotone.

Informaţiile şi observaţiile disponibile asupra programului nuclear nord-coreean sunt puţine, dar experţii estimează că ţara ar fi putut să se doteze cu circa zece încărcături nucleare operaţionale. La jumătatea anu­lui 2016 se considera că nord-coreenii nu reuşiseră să mi­niaturizeze suficient armele lor atomice pentru a fi purtate de o rachetă balistică, dar progresele recente şi înmulţirea tirurilor de rachete în ultimele luni relevă cercetătorilor că această ipoteză nu mai este de exclus.

Ambiţiile nucleare ale Coreii de Nord datează din anii 1950. Programul său nuclear clandestin a beneficiat de ajutorul „tatălui” bombei atomice pakistaneze, Abdul Qadeer Khan. Dezmembrarea reţelei Qadeer Khan (în 2004) a demonstrat că acesta din urmă a furnizat, printre altele, planuri de construcţie de capete nucleare miniaturizate Coreii de Nord, ca şi Libiei lui Moammar Gadhafi.   

„Trebuie avut în vedere cel mai rău scenariu”, declară Matthew Cottee, cercetător la IISS, pentru care recentele progrese tehnologice ale Coreii de Nord conferă credit ipotezei că ţara este pe punctul de a putea lansa o ogivă nucleară.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă