12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord vrea să producă rachete nucleare tactice

Coreea de Nord vrea să producă rachete nucleare tactice

Serviciile de informaţii sud-coreene au anunțat că Coreea de Nord lucrează la dezvoltarea unor noi rachete tactice, capabile să poarte încărcături nucleare.

Potrivit Mediafax, Phenianul a efectuat o serie de teste ale unor rachete cu rază scurtă de acţiune începând cu 14 august. Denumite KN-10, noile rachete sol-sol ar fi menite să poarte încărcătură nucleară.

"Am ajuns la concluzia că rachetele testate de trei ori începând cu luna trecută sunt rachete noi având în vedere viteza şi altitudinea", a declarat un oficial al Guvernului sud-coreean pentru JoongAng Ilbo.

"Pe baza analizelor noastre am conchis că sunt concepute să fie echipate cu focoase nucleare tactice".

Spre deosebire de armele nucleare strategice care sunt concepute să fie folosite pentru distrugerea unor ţinte mari precum oraşe şi instalaţii, armele nucleare tactice sunt concepute să fie folosite pe câmpul de luptă. Ele sunt realizate prin amplasarea unei încărcături nucleare relativ mici pe o rachetă cu rază scurtă de acţiune pentu a distruge o ţintă militară.

Aceasta este prima dată când Guvernul sud-coreean a detectat dezvoltarea de către Phenian a unei rachete nucleare tactice, mai scrie Mediafax.

"Dezvoltă noi rachete, deşi au deja artilerie cu o rază de acţiune similară, pentru că vor o armă mai puternică", a declarat o sursă pentru cotidian.

O altă sursă a declarat că motivul din spatele acestui nou sistem este tocmai criza economică. "Deoarece Nordul nu poate câştiga o cursă a înarmării convenţionale din cauza problemelor sale economice, foloseşte toate resursele pentru a dezvolta capacităţi nucleare, care reprezintă o armă asimetrică", a declarat oficialul citat. "Noi credem că Nordul dezvoltă o rachetă tactică având rază scurtă de acţiune deoarece a ajuns la stadiul final de miniaturizare a unui focos nuclear", a explicat sursa citată.

Comunitatea serviciilor de informaţii crede că Nordul a început dezvoltarea noii rachete tactice de la începutul lui 2010. Noul sistem ar avea o rază de acţiune de aproximativ 200 de kilometri, fiind capabil să transporte o încărcătură de până la 500 de kilograme.

Cele mai citite

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Julius Meinl Living a cumpărat hotelul Ambasador din București

Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 mp. Hotelul se va redeschide în 2027 după renovare...
Ultima oră
Pe aceeași temă