14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Sud a început evacuarea complexului de la Kaesong. Cum au...

Coreea de Sud a început evacuarea complexului de la Kaesong. Cum au reacţionat autorităţile de la Phenian

Autorităţile sud-coreene au început, joi, evacuarea cetăţenilor dintr-un parc industrial comun de la frontiera cu Coreea de Nord, ca acţiunilor din ultima vreme ale autorităţilor de pa Phenian, informează presa internaţională. Tot joi, Coreea de Nord a dat sud-coreenilor un ultimatum pentru părisirea zonei, potrivit Agerpres.

‘Sud-coreenii care se aflau acolo au reuşit să intre şi să iasă fără probleme din complex joi dimineaţă’, a declarat un oficial al Ministerului Unificării citat de Yonhap. ‘Guvernul încearcă să-i retragă pe sud-coreeni de acolo cât de curând posibil’, a adăugat el. 

Decizia autorităţilor a provocat mânia şefilor de firme sud-coreeni care au petrecut peste zece ani la Kaesong. În complexul industrial de la Kaesong, înfiinţat în 2004, îşi desfăşurau activitatea peste 120 de companii sud-coreene, care aveau în jur de 54.000 de angajaţi nord-coreeni. 

La mai puţin de 24 de ore după anunţul Seulului privind închiderea parcului industrial, sute de camioane sud-coreene s-au deplasat spre Nord. Şefii celor 124 de uzine şi firme de la Kaesong nu au avut decât foarte puţin timp pentru a acţiona, respectiv să organizeze evacuarea şi să-şi recupereze materialele. 

Citeşte şi: Cele două Corei au ajuns la un ACORD privind salarizarea unor muncitori

Directorul unei societăţi de inginerie de la Kaesong a declarat că ceea ce se întâmplă “îl lasă fără cuvinte”, pentru că “toate firmele au făcut tot posibilul” pentru ca activitatea să funcţioneze în resăectiva zonă.

“Este ca şi cum ni s-ar ordona să sărim de pe o stâncă”, a spus Jeong Gi-Seob, preşedinte al asociaţiei care reprezintă firmele sud-coreene de la Kaesong. 

Seulul a cerut Phenianului să asigure securitatea cetăţenilor săi, ceea ce nu i-a împiedicat pe mulţi să se teamă că ar putea fi arestaţi de autorităţile nord-coreene pentru a servi ca monedă de schimb. 

“Aş minţi dacă aş spune că nu sunt îngrijorat pentru siguranţa mea personală’, a spus Yoon Sang-Young, care munceşte de opt ani într-o uzină textilă de la Kaesong. ‘Dar am încredere în guvern, siguranţa muncitorilor va fi asigurată”, a spus el. 

Kim Hak-Ju, director al unei firme de servicii, a fost însărcinat să închidă aprovizionarea cu GPL. ‘Mi s-a spus să rămân aici până sâmbătă’, a spus el, precizând că nu îi este frică. ‘Dar, ca şi ceilalţi, sunt foarte frustrat. Când am auzit vestea, mi-am spus că ‘lucrul de care ne temeam s-a întâmplat în cele din urmă”, a adăugat el. 

Kim Soo-Hee, o infirmieră care lucra într-un centru medical din zonă, povesteşte că o parte dintre nord-coreeni păreau să aibă semnale privind soarta complexului de la Kaesong, întrucât întrebau de câteva zile dacă va fi închis. 

Citeşte şi: Surse: Şeful Statului Major al armatei nord-coreene ar fi fost executat pentru corupţie

Totodată, Coreea de Nord le-a ordonat joi tuturor sud-coreenilor să părăsească imediat zona industrială intercoreeană Kaesong şi a anunţat confiscarea tuturor echipamentelor sud-coreene, potrivit Agerpres. Astfel, toţi sud-coreenii ar fi trebuit să părăsească zona până la ora locală 17:00 (08:30 GMT), având asupra lor doar bunurile personale. 

Într-un comunicat publicat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, Comisia a anunţat că închide Kaesong, declarată zonă militară. 

Toate căile de comunicaţii militare cu Coreea de Sud, inclusiv prin satul de frontieră Panmunjom, principalul canal de comunicare între cele două state rivale, sunt întrerupte, se adăuga în comunicat, fără a preciza cât timp va fi instituită această măsură. 

‘Forţele inamice sud-coreene vor simţi preţul mare şi dureros pe care trebuie să îl plătească pentru închiderea complexului industrial Kaesong’, se mai spune în comunicat. 

Totodată, autorităţile au anunţat că vor confisca toate bunurile companiilor sud-coreene şi societăţilor partenere, inclusiv maşini, materii prime şi produse.

Deschisă în 2004 ca simbol al ‘reconcilierii’ între cele două Corei, zona industrială Kaesong, finanţată de Coreea de Sud, este o sursă crucială de devize străine pentru Phenian. Situată la circa zece kilometri de frontieră, de partea nord-coreeană, la Kaesong sunt angajaţi 53.000 de nord-coreeni, în 124 de întreprinderi manufacturiere sud-coreene. 

Guvernul şi întreprinderile sud-coreene au investit aici, în peste 10 ani, mai mult de o mie miliarde de woni (742 milioane de euro), unele dintre aceste sume fiind utilizate de Phenian pentru a-şi finanţa programele nuclear şi balistic. În total, 184 de antreprenori sud-coreeni lucrează în prezent la Kaesong. 

Citeşte şi: Oficial american: Coreea de Nord şi-a extins programul nuclear

Seulul a anunţat miercuri că îşi suspendă participarea la complexul industrial, după ce pe 6 ianuarie regimul de la Phenian a efectuat cel de al patrulea test nuclear din 2006, iar duminică a lansat o o rachetă cu rază lungă de acţiune despre care susţine că a plasat un satelit pe orbită. Ţările occidentale şi Consiliul de Securitate al ONU au condamnat lansarea ca pe un test cu o tehnologie capabilă să transporte focoase nucleare şi ca pe o încălcare a rezoluţiilor ONU, ameninţând cu sancţiuni mai aspre împotriva regimului.

 

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă