10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Sud vrea să lanseze, din balon, zece milioane de manifeste...

Coreea de Sud vrea să lanseze, din balon, zece milioane de manifeste în Coreea de Nord

Militanţi sud-coreeni şi-au anunţat intenţia de a trimite sâmbăta viitoare 10 milioane de pliante critice la adresa regimului de la Phenian peste frontiera comună, o iniţiativă ce ar putea duce la agravarea tensiunilor în peninsulă, relatează AFP, citată de Agerpres.

Trimiterea de mesaje antiregim cu ajutorul baloanelor umplute cu heliu este o practică utilizată în mod curent de activiştii sud-coreeni, cărora li s-au alăturat şi numeroşi nord-coreeni, care au reuşit să fugă din ţara lor. 

Această metodă de propagandă ar putea să irite Phenianul, care în trecut a contracarat pliantele sud-coreene prin trimiterea propriilor mesaje propagandistice în Sud. 

În octombrie 2014, grănicerii nord-coreeni au tras asupra baloanelor sud-coreene, ceea ce a provocat un schimb de focuri de ambele părţi ale frontierei. 

Park Sang-Hak, unul dintre activiştii care participă la această iniţiativă, a declarat că acţiunea se va desfăşura la 26 martie în parcul Imjingak, situat lângă frontiera dintre cele două Corei, când se comemorează 6 ani de la scufundarea corvetei sud-coreene Cheonan de către o presupusă torpilă nord-coreeană, în incident pierzându-şi viaţa 46 de marinari sud-coreeni. 

‘Vom trimite 10 milioane de pliante de propagandă criticând încălcările grave ale drepturilor omului de către Kim Jong-Un’, a anunţat Park într-un comunicat. 

Din punctul de vedere al guvernului sud-coreean, activiştii au dreptul să trimită pliante, dar au fost cazuri când grănicerii sud-coreeni au împiedicat astfel de acţiuni pe fondul unor tensiuni ridicate. 

Or, de la începutul anului, climatul este deosebit de tensionat în Peninsula Coreea, liderul nord-coreean Kim Jong-Un ameninţând să efectueze noi teste nucleare şi cu rachete, ca reacţie la manevrele militare comune ale Coreii de Sud cu SUA. 

Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat, la rândul său, că urmează să evalueze riscurile unei astfel de acţiuni în contextul actual pentru ca aceste lansări de mesaje să nu provoace o ripostă nord-coreeană de natură să pună în pericol populaţia sau interesele Coreii de Sud. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă