8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCozy Bear și Fancy Bear, piraţii serviciilor secrete ruse

Cozy Bear și Fancy Bear, piraţii serviciilor secrete ruse

Piraţii guvernului rus au penetrat reţeaua informatică a Comitetului Naţional Democratic şi au avut acces integral la baza de cercetare a opoziţiei asupra candidatului la prezidenţiale, Donald Trump.

Washington Post citează res­ponsabili ai Comitetului naţional democratic (DNC) şi experţi în securitate potrivit cărora piraţii informatici ai guvernului Rusiei au penetrat reţeaua DNC şi au avut acces total la cercetările opoziţiei asupra candidatului la prezidenţialele americane, Donald Trump. Reţelele candidaţilor la prezidenţiale, Hillary Clinton şi Donald Trump au fost de asemenea vizate de spionii informatici ruşi, la fel şi ordinatoarele unor comitete de acţiune politică ale responsabililor americani.

Intruziunile demonstrează interesul Rusiei în sistemul politic american şi dorinţa de a înţelege politicienii, forţa şi slăbiciunile unui viitor potenţial preşedinte, la fel cum spionajul american pri­meşte informaţii similare asupra candidaţilor şi liderilor străini. Iar profunzimea intruziunilor reflectă competenţa piraţilor cibernetici ai adversarilor SUA şi faptul că Rusia va folosi în campaniile politice obiectivele strategice ale Casei Albe şi Departamentului de Stat american.

Shawn Henry, preşedintele CrowdStrike, firma de securitate cibernetică apelată să gestioneze breşa DNC şi fost şef al diviziei ci­bernetice a FBI, a declarat că este extrem de dificil pentru o organizaţie civilă de a se proteja de un stat calificat şi determinat ca Rusia.

Putin caută aliat american?

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit favorabil despre Trump, care a făcut apel la relaţii mai bune cu Rusia şi şi-a exprimat scepticismul faţă de NATO. Trump nu este un politician cu vechime şi agenţii străini se străduie să adune date despre el. Robert Deitz, fost consilier principal al directorului CIA şi ex-avocat general al Agenţiei Naţionale de Securitate, a precizat că „scopul acestei colecte de informaţii este înţelegerea înclinaţiilor ţintei“. Informaţiile despre Trump, de exemplu, ar fi utile, dacă ar fi ales, pentru a înţelege cum va trata cu alte ţări sau unde va concentra investiţii. Şi mai ales, informații utile pentru înţelegerea stilului său de a negocia. Acest gen de informaţii ar putea fi utile Rusiei.

Piraţii serviciilor secrete GRU şi FSB

Dmitri Alperovici, co-fondator al CrowdStrike şi director pentru tehnologie, a precizat că a identificat două grupuri distincte de piraţi informatici, ambele lucrând pentru guvernul rus, care au infiltrat reţeaua DNC. Firma a analizat şi alte violări ale celor două grupuri în cursul ultimilor doi ani. CrowdStrike a numit unul din grupuri Cozy Bear, cel care a avut ultimul acces şi a supravegheat e-mailurile de la DNC. Al doilea grup, numit Fancy Bear, a intrat în reţea în aprilie şi în dosarele de cercetare ale opoziţiei. Alperovici a semnalat că cele două grupuri nu par să lucreze împreună, Fancy Bear lucrând pentru GRU, serviciul secret militar al Rusiei iar grupul Cozy Bear pentru FSB, puternica agenţie de securitate a ţării, altădată condusă de Putin.

Alperovici precizează că lipsa de coordonare nu este rară, dar „există o relaţie conflictuală uimitoare“ între agenţiile ruse de informaţii. „Toţi sunt în competiţie pentru putere, pentru a-i arăta lui Putin că sunt cei mai buni“. Cozy Bear a compromis în 2014 sistemele e-mailurilor neclasificate de la Casa Albă, Departamentul de Stat şi ale şefilor de Stat Major. „Este un serviciu de informaţii străine sofisticat, cu multe resurse, şi este interesat în vizarea sistemului politic american“. Rusia a fost întotdeauna un inamic redutabil în spaţiul cibernetic, dar în ultimii doi ani a fost o creştere de mii de ori a campaniei sale de spionaj contra Occidentului“, declară Alperovici, care este şi cercetător principal la Consiliul Atlantic. Ruşii se simt în stare de asediu din cauza sancţiunilor occidentale, impuse după anexarea Crimeii şi a im­plicării în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă