12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCrima odioasă care poate balansa referendumul din Marea Britanie

Crima odioasă care poate balansa referendumul din Marea Britanie

Campania asupra rămânerii sau ieșirii Marii Britanii în/din UE s-a reluat după ce a fost suspendată în urma asasinării deputatei laburiste Jo Cox, și sondajele sugerează o înclinare în favoarea menţinerii în Uniune.

Parlamentul britanic, chemat în sesiune extraordinară, a adus ieri un omagiu naţional „unuia din membrii săi cei mai strălucitori și cei mai pasionaţi“, potrivit cuvintelor premierului David Cameron.

În urmă cu câteva zile, sondajele britanice dădeau un larg avans „Brexitului“ – ieșirea Marii Britanii din UE. Asasinarea, joi, a deputatei laburiste Jo Cox, favorabilă menţinerii ţării în Uniune, de un suspect de simpatii neonaziste, a fost urmată de suspendarea campaniei pentru câteva zile de doliu, și acum tendinţa s-a inversat spre un avans al celor care doresc rămânerea Marii Britanii în familia europeană.

Există desigur și cei 30% de indeciși care pot influenţa decizia.

Jo Cox, 41 de ani, a fost ucisă joi 16 iunie la Birstall (nordul Angliei) de Tommy Mair, un bărbat de 52 de ani, care a agresat-o în apropierea unei biblioteci unde ea asigura permanenţa electorală, a împușcat-o și apoi a lovit-o cu cuţitul. El a fost arestat de poliţie și ancheta declanșată urmează să stabilească motivul crimei, care ar putea fi politic având în vedere că în momentul în care a atacat-o pe Jo Cox a strigat „Britain first“. Care înseamnă „Mare Britanie mai întâi“, numele unui partid de extremă dreaptă fondat de foști membri ai British National Party.

Co-președintă a grupului parlamentar Amicii Siriei, Jo Cox era în favoarea primirii refugiaţilor în Marea Britanie, cauză combătută de partidele anti-imigraţie. Din 2002, ea lucra pentru ONG-uri din lumea întreagă asupra problemelor de sărăcie și discriminare. A lucrat și pentru ONU la Bruxelles și la New York.

Asasin cu simpatii neonaziste

În timp ce Britain First se străduie să nege orice legătură cu Thomas Mair, Southern Poverty Laws Center (SPLC), o asociaţie americană de apărare a drepturilor civice, a dezvăluit pe site-ul său de internet că suspectul avea „o lungă istorie cu naţionalismul alb“. Documentele consultate de SPLC, Mair era un partizan al National Alliance, mișcare neonazistă cu sediul în SUA și fondată de un fost profesor de fizică autor de romane rasiste.

Prezentat sâmbătă în faţa justiţiei, care l-a inculpat pentru omucidere voluntară asupra deputatei laburiste Jo Cox, Mair a strigat „Moarte trădătorilor, libertate pentru Marea Britanie“.

Şoc emoţional

Emoţia continuă să fie vie în Marea Britanie, șocată de uciderea acestei parlamentare puternic angajată în campanie pentru a apăra menţinerea Marii Britanii în UE. Sute de persoane au depus flori și s-au recules trei zile la rând la Birstall și Londra. De la Liverpool la Glasgow, în numeroase orașe britanicii au adus un omagiu deputatei ucise pentru convingerile sale politice.

Campania propriu-zisă se va relua cu adevărat marţi, odată cu dezbaterea organizată în Wembley Arena în faţa a 6.000 de persoane. Cele două luni de campanie precedente referendumului asupra „Brexit“ („British Exit“) au fost impregnate de o puternică agresivitate. În dimineaţa dramei, Nigel Farage dezvăluise un afiș ce punea în scenă o coloană de refugiaţi barată de sloganul „Breaking Point“ (punct de ruptură), care a fost considerat dezgustător chiar în tabăra favorabilă ieșirii ţării din Uniune.    

Analiștii anticipează că tonul se va schimba, dar nici unul dintre ei nu se aventurează să prezică urmările asasinării lui Jo Cox asupra rezultatului votului.

Momente îngrijorătoare

Într-o scrisoare comună, fostul premier Tony Blair și alţi doi ex-premieri, Lord Heseltine și Nick Clegg, au lansat o pledoarie pentru electori să respingă „diviziunea, izolaţionismul și blamul“ și să voteze joi pentru a rămâne în UE. După moartea tragică a lui Jo Cox, ei au precizat că ţara trăiește „momente îngrijorătoare“ și oamenii trebuie să conlucreze și nu să tragă uni i și alţii în afară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă