10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza Europei ar putea trage China în prăpastie

Criza Europei ar putea trage China în prăpastie

Cei peste 3.000 de delegaţi din întreaga ţară care au participat la deschiderea sesiunii din acest an a Congresului Popular au auzit luni o evaluare extrem de optimistă a premierului Wen Jiabao asupra stării naţiunii: problemele ridicate de proasta guvernare locală şi de creşterea rapidă a preţurilor în sectorul imobiliar sunt sub control, economia este în creştere iar bunăstarea poporului se dezvoltă foarte bine, a declarat acesta conform cotidianului american The New York Times.

Creşterea scade

Însă deşi situaţia economică a Chinei pare să fie în acest moment mulţumitoare, există motive serioase de îngrijorare în privinţa viitorului. Astfel, premierul a anunţat că ţinta creşterii economice în 2012 va fi de 7,5% – o scădere semnificativă faţă de cele 9,2% din 2011 sau creşterile cu peste 10% din cea mai mare parte a ultimelor două decenii, după cum relatează cotidianul american The Washington Post. Totodată, Wen a avertizat că ţara sa trebuie să îşi schimbe întregul model de creştere economică pentru ca povestea de succes a Chinei să poată continua. Având în vedere situaţia economică dificilă din Statele Unite şi Europa (ţintele principale ale exporturilor chinezeşti), viabilitatea modelului actual, bazat pe export şi investiţii guvernamentale, este în pericol: dacă anul trecut schimbul de mărfuri între China şi SUA şi Europa a înregistrat o creştere de 22,5%, în acest an creşterea nu va depăşi 10%, conform cotidianului britanic Financial Times.

Prin urmare, China are nevoie de „o creştere a cererii pe piaţa internă”, după cum a declarat Wen. Conform Washington Post, printre măsurile care ar putea fi luate în această privinţă se numără creşterea pensiilor şi a veniturilor persoanelor din mediul rural precum şi extinderea sectorului sănătăţii şi a asigurărilor sociale. Politica financiară a Chinei va necesita de asemenea modificări, a declarat Wen, aceasta urmând să devină „mai punctuală, mai flexibilă şi mai orientată către viitor”. Totuşi, deficitul bugetar nu este – încă – dramatic: în 2012, acesta va fi de 1,5% din Produsul Intern Brut, după 1,1% în anul anterior.

Alte probleme cu care China s-ar putea confrunta în viitor sunt, conform unei analize a postului de televiziune CNN, creşterea decalajului dintre elită şi clasele de jos, revoltele populare din Tibet şi alte provincii şi, nu în ultimul rând, aspiraţiile celor două regiuni administrative speciale, Hong Kong şi Macao, către o mai mare libertate. Pentru Partidul Comunist chinez, a cărui legitimitate se bazează în mare parte pe o creştere economică constantă, cuplată cu temperarea tensiunilor sociale, situaţia este mai complicată decât lasă să se înţeleagă optimismul lui Wen: conform estimărilor analiştilor, China are nevoie de o creştere economică de cel puţin 8% pentru a asigura prosperitatea populaţiei, relatează publicaţia germană Der Spiegel.

Avertismente din partea FMI

Un semnal de alarmă a fost tras de jurnalistul şi analistul economic Ambrose Evans-Pritchard; acesta a avertizat, într-un articol publicat de cotidianul britanic The Telegraph, că datele economice ale Chinei ar putea să se înrăutăţească mai mult decât aşteptat în acest an. Prognoza lui Evans-Pritchard se bazează pe datele publicaţiei industriei maritime, Lloyd’s List, care arată că numărul containerelor transportate din portul Shanghai a scăzut în ianuarie cu 100.000 (aproximativ 4%) faţă de anul precedent; cea mai mare scădere a fost înregistrată pe rutele Asia-Europa.

Şi oficiali ai Fondului Monetar Internaţional s-au arătat îngrijoraţi de dependenţa Chinei de exporturile către Europa: vice-directorul FMI, Min Zhu, a declarat cu câteva zile în urmă că în cazul în care criza economică şi financiară din Europa se va agrava, China ar putea înregistra o creştere economică cu până la 4% mai mică decât cea preconizată, după cum relatează agenţia de ştiri Reuters. După ce legăturile economice cu Europa au garantat în ultimii ani creşterea economiei chineze, tot ele ar putea, aşadar, să arunce China în haos – dacă Beijingul nu reuşeşte să stimuleze la timp creşterea consumului intern.

Cele mai citite

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă