9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza imigranților solidarizează Islanda: Peste 11.000 de islandezi își pun casele la...

Criza imigranților solidarizează Islanda: Peste 11.000 de islandezi își pun casele la dispoziția sirienilor

Peste 11.000 de islandezi și-au oferit locuințele lor refugiaților sirieni, în cadrul unei campanii lansate pe Facebook, conform publicației britanice The Independent.

Inițiativa a fost lansată pe rețeaua de socializare de scriitoarea Bryndis Bjorgvinsdottir. 

Acțiunea a fost demarată în contextul în care, luna trecută, Guvernul din Islanda a anunțat că va accepta doar 50 de refugiați, într-o țară cu 300.000 de locuitori.

Astfel, tot mai mulți  islandezi au trimis scrisori deschise ministrei pe Probleme Sociale, Eygló Harðardóttir, în care s-au oferit să îi ajute pe refugiații sirieni.

Citește și: Criza refugiaților. Germania, Franța și Anglia cer o reuniune de URGENȚĂ

Potrivit ONU, peste 300.000 de persoane au fugit până în prezent către Europa, din calea războiului şi dificultărilor economice cu care se confruntă în ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.

Miniştrii de Interne din Germania, Franţa şi Marea Britanie  au cerut “preşedinţiei luxemburgheze (a UE) să organizeze o reuniune specială a miniştrilor Justiţiei şi Internelor în următoarele două săptămâni, pentru a găsi măsuri concrete”. Oficialii au cerut, de asemenea, întocmirea unei liste la nivelul UE cu “ţări de origine sigure”, care să diferenţieze persoanele ameninţate de război şi persecuţii de cele care emigrează din motive economice, din ţări stabile din punct de vedere politic.

În plus, reprezentanţii celor mai mari state membre UE au cerut înfiinţarea unor centre în Grecia şi Italia, unde autorităţile să ia amprentele imigranţilor şi să îi înregistreze. Punctele de control ar trebui înfiinţate până la sfârşitul anului, au precizat miniştrii.

“Suntem de acord că nu mai avem timp de pierdut. Situaţia curentă cere acţiune imediată şi solidaritate în Europa”, a declarat de Maiziere.

Germania este principalul susţinător al listei cu ţări sigure, care ar face mii de solicitanţi de azil din ţările balcanice mai uşor de deportat. Germania ar urma să primească până la 800.000 de refugiaţi până la sfârşitul anului şi se străduieşte să le ofere adăpost.

Oficialii speră că reducerea numărului de persoane care imigrează din motive economice ar elibera resursele pentru a ajuta oamenii din zonele de criză, ca Siria şi Irak. Germania a cerut de asemenea altor state UE să preia mai mulţi imigranţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă