15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza migrației în AMERICA. Peste o mie de cubanezi au intrat cu...

Criza migrației în AMERICA. Peste o mie de cubanezi au intrat cu forța în Costa Rica

Peste o mie de migranţi, în majoritate cubanezi, au pătruns miercuri cu forţa pe teritoriul Republicii Costa Rica dinspre Panama unde erau blocaţi în tentativa lor de a ajunge în Statele Unite, a anunţat guvernul de la San Jose, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Guvernul din Costa Rica acuză, pentru acest incident, politica migraţionistă a SUA.

“Astăzi (miercuri), peste 1.000 de migranţi în situaţie ilegală au pătruns în Costa Rica prin violenţă şi forţă, ceea ce constituie un afront adus poporului costarican”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei ţării.

Imagini difuzate la posturile de televiziune au arătat ciocnirile dintre migranţi şi autorităţile locale încercând să îi impiedice să treacă, în oraşul de frontieră Paso Canoas. Geamurile mai multor maşini şi clădiri au fost sparte în aceste violenţe. 

În total, între 1.000 şi 1.200 de migranţi au forţat trecerea, “în principal cubanezi”, cărora li se adaugă “un mic număr de migranţi africani şi asiatici”, a explicat presei directorul general pentru imigraţie, Kattia Rodriguez. 

Guvernul a reamintit că timp de patru luni, între noiembrie 2015 şi martie 2016, Costa Rica a adăpostit aproape 8.000 de cubanezi şi le-a oferit asistenţă umanitară, după ce Nicaragua a luat decizia de a-şi închide graniţele. 

Aceşti migranţi cubanezi încearcă să ajungă în Statele Unite după un periplu de mai multe săptămâni început în Ecuador şi motivat fără îndoială de temerea că încălzirea diplomatică dintre Washington şi Havana va pune capăt facilităţii de vize în Statele Unite. 

În prezent, cubanezii care ajung pe cale terestră în Statele Unite sunt autorizaţi să intre după verificarea actelor de identitate. Ulterior, au termen de un an pentru a solicita azil. 

În schimb, dacă sunt prinşi pe mare, ei sunt trimişi înapoi în Cuba, în baza politicii migraţioniste americane, aşa-numită a “picioarelor uscate, picioarelor ude”. 

Această politică reprezintă “o încurajare perversă a migraţiei şi favorizează condiţiile pentru traficul de fiinţe umane”, a acuzat în cursul unei conferinţe de presă ministrul costarican de externe, Manuel Gonzalez. 

Marţi, autorităţile pentru problemele migraţiei din America Centrală, Columbia, Ecuador, Mexic şi Statele Unite s-au reunit în Costa Rica pentru a căuta soluţii la această criză, însă fără succes.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă