21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu: Dialogul Moscova-Washington în problema Ucrainei, ineficient

Băsescu: Dialogul Moscova-Washington în problema Ucrainei, ineficient

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că România constată un dialog ineficient între Moscova şi Washington în problema Ucrainei, în pofida convorbirilor dintre demnitari şi a propus ca Rusia şi SUA să-şi asume declanşarea dialogului între Kiev şi separatişti, arată Mediafax.

"Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări, în care fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Moscova şi Washington este unul care nu va duce nicărieri, ba dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil", a declarat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, propunerea pe care o face, în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti.

"Dacă între cele două părţi nu incepe un dialog, riscul de război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple", a mai spus şeful statului.

Conform lui Traian Băsescu, ceea cea a evaluat la un moment dat, anume extinderea conflictului către sudul Ucrainei, s-a produs deja, prin acţiunile din regiunea Odesa, care are frontiera pe braţul Chilia.

"Lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei", a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, un astfel de conflict nu are niciun fel de şanse să implice România, el ţinând să menţioneze poziţia extrem de echilibrată pe care o are minorittatea românească din Ucraina.

"Ştim poziţiile liderilor minorităţilor româneşti din Ucraina, apreciem foarte mult că respectă ceea ce România a cerut totdeauna minorităţilor, şi anume să respecte originile, cultura, obiceiurile, dreptul de a învăţa limba română, dar să fie loiale statului pe teritoriul căruia trăiesc, iar spre cinstea lor, românii din Ucraina sunt loiali statului ucrainean", a mai menţionat Traian Băsescu.

El a mai declarat că necesitatea, din punctul românesc de vedere, este de găsire a formulelor rapide de evitare a extinderii disputelor dintre Kiev şi separatişti şi că aceasta derivă şi din îngrijorarea pentru situaţia minorităţii româneşti din Ucraina.

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă