21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialCronologie atentate teroriste în Belgia. Un atentat similar a avut loc în...

Cronologie atentate teroriste în Belgia. Un atentat similar a avut loc în săptămâna Paștelui, pe aeroportul Zaventem, în 1979

Șase explozii au avut loc, marți dimineața, în Bruxelles, dintre care două la aeroportul Zaventem și alte patru la stații de metrou, printre care stația Schuman, potrivit televiziunii publice belgiene RTBF.

În urma exploziilor din aeroport, cel puțin 13 persoane au murit și peste 30 au fost rănite, raportează media locală.

21 august 2015 – un atac armat și cu arme albe a avut loc la bordul unui tren care se îndrepta dinspre Amsterdam spre Paris. Trenul tocmai ieșise din Belgia și ajunsese în Franța, când un bărbat a deschis focul într-un vagon. Patru persoane au fost rănite. Potrivit poliției franceze, atacul ar fi o tentativă teroristă, însă atacatorul a explicat că a dorit doar să jefuiască pasagerii.

În 24 mai 2014, un bărbat înarmat a deschis focul la Muzeul belgian al evreilor din Bruxelles și a ucis patru persoane. Trei au murit la locul incidentului, iar a patra persoană a fost dusă la spital și a murit în 6 iunie. Atacul a fost calificat drept act de terorism de autoritățile belgiene.

Pe 30 mai, un francez de origine algeriantă de 29 de ani, Mehdi Nemmouche, a fost arestat pentru legături cu atacul armat. Despre el se crede că ar fi petrecut peste un an în Sira, astfel că are legături cu radicaliștii islamiști. Într-o filmare el apare cu un steag al grupării Stat Islamic în mână.

13 decembrie 2011 – Un atac armat a avut loc în orașul Liege, din regiunea Wallonia. Atacatorul a aruncat trei grenade și a deschis focul în piața Saint-Lambert. În urma atacului, șase persoane au murit și 125 au fost rănite, dintre care șapte au fost răniți grav. După atac, Amrani s-a sinucis împușcându-se. În aceeași zi, el ucisese o femeie în casa sa.

Pe 20 octombrie 1981, un camion încărcat cu explozibil a explodat în fața unei sinagogi din centrul Antwerp, Belgia. Trei persoane au murit și 106 au fost rănite. În urma puternicei explozii ușile sinagogii și geamurile au fost distruse, la fel ca și ferestrele blocurilor din zonă. Bomba era ascunsă într-un camion de livrări, parcat ilegal peste noapte, cu o roată lipsă, astfel încât să pară avariat. Atacul a avut loc la un an de la un alt atentat la o sinagogă din Paris.

Premierul belgian de la momentul respectiv, Mark Eyskens, a condamnat atacul drept unui „diabolic”.

Un alt atentat terorist a avut loc, la aeroportul Zaventem din Bruxelles în lunea Paștelui 1979, informează publicația franceză Le Point. La acel moment, trei teroriști palestinieni au aruncat grenade asupra unor pasageri care veneau din Israel. 12 persoane au fost rănite.

Cele mai citite

Adio, Paul Auster. Autorul ”Trilogiei New York-ului” a decedat la vârsta de 77 de ani

Paul Auster, celebrul scriitor american cunoscut pentru romanele sale captivante, poemele și scenariile de film, a încetat din viață la vârsta de 77 de...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale

În Joia Mare se prepară mâncărurile care vor fi puse pe masa de Paşte şi se vopsesc ouăle. Iar în timp ce unele gospodine...
Ultima oră
Pe aceeași temă