8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCuba face istorie în domeniul sănătății publice: Transmiterea HIV și sifilis de...

Cuba face istorie în domeniul sănătății publice: Transmiterea HIV și sifilis de la mamă la bebeluș, STOPATĂ

Cuba a devenit prima țară din lume care a eliminat 100 % transmiterea HIV și sifilis de la mamă la copil, a confirmat Organizația Mondială a Sănătății, potrivit sciencealert.com

“Aceasta este una dintre cele mai mari realizări în materie de sănătate publică (…) o victorie majoră în lunga noastră luptă împotriva HIV şi a bolilor cu transmitere sexuală, precum şi un pas important spre a avea o generaţie care nu suferă de SIDA. Arată faptul că este posibil să punem punct epidemiei de SIDA,” a subliniat Margaret Chan, directoarea OMS.  

Soluția: Acces universal la serviciile de sănătate

Ceea ce este remarcabil este faptul că Cuba a atins această perormanță prin implementarea unor strategii relativ simple precum testarea corectă a părinților care așteaptă un copil, acordarea de sprijin pentru femeile infectate cu HIV sau sifilis prin a le oferi posibilitatea să își protejeze copilul prin nașterea prin cezariană și hrănirea bebelușului cu biberonul. 

Aceste demersuri au fost integrate în sistemul medical cubanez și au devenit o parte normală a aistenței medicale pentru toate femeile însărcinate. 

Citește și: Anual, circa 400 de bolnavi de HIV/SIDA renunță la tratament

În fiecare an 1,4 milioane de femei infectate cu HIV rămân însărcinate. Fără nicio intervenție medicală există șanse între 15 și 45 % de a transmite virusul mai departe bebelușului, fie cât timp se află în pântecele mamei, fie în timpul nașterii și alăptării la sân. Dar, riscul scade până la procentajul de 1 % dacă atât mama cât și copilul primesc antiretrovirale. 

De asemenea, anual 1 milion de femei care suferă de sifilis rămân însărcinate. Similar, riscul transmiterii bolii scade dacă mama primește tratament cu penicilină în timpul sarcinii. 

OMS consideră că a fost eliminată transmiterea HIV sau sifilis de la mamă la copil atunci când rata este atât de joasă încât nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică. Astfel, în Cuba s-au născut doar doi bebeluși cu HIV în 2013 și cinci cu sifilis. 

Alte țări îi urmează exemplul

Cuba nu este singura țară care a înregistrat progrese uriașe în domenul sănătății publice, în toată lumea rata copiilor infectați scade rapid. Astfel, doar 240.000 de copii s-au născut cu HIV în 2014, jumătate din numărul copiilor care se nășteau cu această boală în 2009. 

”Succesul Cubei demonstrează că accesul universal la sănătate este un demers fezabil și cheia succesului, inclusiv în fața unor provocări precum virusul HIV. Reușita Cubei este o inspirație pentru ca alte țări să facă progrese în stoparea transmiterii HIV și sifilis de la mamă la bebeluș”, a precizat Carissa Etienne, directorul Organizației de Sănătate Pan Americane. 

 

 

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă