12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCulisele operațiunii terestre a israelului în Fâşia Gaza

Culisele operațiunii terestre a israelului în Fâşia Gaza

Un comando de elită al marinei israeliene a efectuat duminică în zori prima incursiune terestră în Fâşia Gaza de la debutul ofensivei israeliene, ţinta fiind un sit de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune. Armata israeliană a cerut populaţiei din nordul teritoriului palestinian să evacueze „imediat“ casele până la amiază. Statul evreu a extins obiectivele operaţiunii pentru distrugerea capacităţii militare a Hamas şi nu exclude o operaţiune terestră.

Israelul a trimis duminică pentru prima oară un comando al marinei în Fâşia Gaza şi pregătea intensificarea bombardamentelor după ce a cerut locuitorilor din nordul enclavei palestiniene să evacueze imediat locuinţele. Ieri în zori, comandoul a debarcat pe o plajă din Gaza pentru a lovi un sit de lansare de rachete. Misiunea a decurs bine şi nu au fost decât patru răniţi uşor în urma schimburilor de focuri cu militanţi Hamas. Armata israeliană a prevenit că „avem intenţia să atacăm infrastructurile teroriste. Operaţiunea va fi scurtă şi cei care nu vor respecta instrucţiunile îşi pun în pericol viaţa lor şi a familiilor”. În ultimele zile, liderii israelieni au înmulţit ameninţările unei operaţiuni terestre de mare anvergură, continuând să efectueze raiduri aeriene şi bombardamente asupra Gaza. Au fost chemaţi 40.000 de rezervişti şi tancuri şi piese de artilerie au fost desfăşurate ostentativ în apropierea frontierelor teritoriului palestinian. În paralel, continuă şi tirurile cu rachete lansate de Hamas contra Israelului.

Pentru prima oară, o rachetă M-302, capabilă să parcurgă până la 150 km a fost lansată din Gaza şi a lovit oraşul israelian Hadera, în apropiere de Haifa. O ameninţare surpriză pentru israelieni.

Grupul terorist islamist Hamas a început să desfăşoare contra Israelului rachete cu rază lungă de acţiune primite de la iranieni, forţând armata israeliană să vizeze specific aceste ascunzători de arme cu lovituri aeriene. Forţele israeliene au început să ţintească şi uzinele de rachete ale Hamas care sunt capabile să producă astfel de proiectile iraniene cu rază lungă. Ambasadorul Israelului în SUA, Ron Derme, a declarat că „Hamas dispune de un arsenal considerabil şi unele din aceste rachete cu rază lungă lansate în ultimele două zile au fost aduse clandestin prin transporturi ilicite expediate de Iran”. Hamas deţine mai multe zeci de rachete siriene M-302 care se bazează pe tehnologie iraniană şi au capacitatea de a penetra în profunzimea teritoriului israelian. Israelul a început să vizeze aceste stocuri de arme şi uzinele din Gaza care au construit rachete avansate, inclusiv M-302 şi modele iraniene de rachete Fajr 5 şi M-75. Hamas a extins gama sa de proiectile, arată Dermer şi a lovit „la nord de Tel Aviv”. Printre armele obişnuite deţinute de grupurile islamiste sunt şi rachete artizanale Qassam, fabricate în uzine şi ateliere din Gaza. Specialiştii estimează că Hamas vrea să demonstreze că are braţul lung şi este capabil să terorizeze populaţia israeliană.

Ruta armelor de contrabandă

În afara rachetelor, arsenalul combatanţilor Hamas cuprinde mii de lansatoare de rachete anti-tanc RPG-7, sute de obuze de mortiere, zeci de rachete anti-tanc mai perfecţionate şi mii de mine anti-personal şi anti-vehicule. Supuse blocadei, grupurile islamiste din Gaza reuşesc să se aprovizioneze, armele provenind majoritar din Iran prin nave ce ocolesc peninsula arabică, trecând prin Sudan înainte de a traversa Sinaiul unde intră în teritoriul palestinian prin tunele săpate la frontiera dintre Egipt şi Gaza. Din vremea fostului preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, care închidea ochii, şi în timpul preşedinţiei lui Mohamed Morsi, provenit din mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, din care şi Hamas este o emanaţie, această rută de contrabandă era relativ facilă. Dar în ultimii ani drumul a devenit tot mai complicat, mai ales după ascensiunea la putere a lui Abdel Fattah al-Sissi în Egipt, în război cu Fraţii Musulmani, care a închis frontiera şi a blocat tunelele.

Armele pot veni şi din Siria dar Hamas, care nu a susţinut regimul lui Bashar al-Assad, nu poate conta pe puterea siriană. Altă posibilitate este aducerea armelor pe cale maritimă. La 5 martie 2014, nava Klos-C a fost interceptată în Marea Roşie, la 100 km nord de Port Sudan, având la bord aceste faimoase rachete M-302, care provoacă îngrijorare acum în Israel.

Rolul Iranului în înarmarea Hamas a devenit mai clar odată cu continuarea ostilităţilor. În afara Hamasului, Jihadul islamic palestinian (PIJ), finanţat de Iran, lansează numeroase rachete asupra Tel Aviv-ului şi a oraşelor din susul Israelului, acţionând la comanda Teheranului, susţin specialiştii din serviciile secrete israeliene. Site-ul internet arab Al-Monitor citează surse din Gaza potrivit cărora finanţarea iraniană a Hamasului a fost reluată, dar la un nivel inferior celui care a precedat ruperea relaţiilor între cele două părţi, la finele anului 2012. Al-Monitor dezvăluie că Iranul are în vedere primirea şefului Hamas, Khaled Meshal, după o perioadă de animozitate marcată de vizite secrete. Sursa este apropiată de conducerea politică a Hamas şi a subliniat că mediatorul cu Iranul pentru restabilirea legăturilor cu Hamas a fost Qatarul.

„Regizorul“ răpirii care a declanşat războiul

Enigmaticul lider Hamas Saleh al-Arouri se află în spatele răpirii tinerilor israelieni în Cisiordania care a dus la declanşarea actualui conflict din Gaza. În primăvara lui 2007, Arouri ieşea după 15 ani petrecuţi în închisori israeliene şi de atunci numele său a fost legat de terorism. Potrivit specialiştilor, Arouri este familiar pentru cei care urmăresc îndeaproape Hamas şi sunt cunoscute mai multe tentative de răpire orchestrate în Cisiordania. Observatorii şi experţii sunt siguri de eventualitatea revenirii încercuirii lui Arouri, care a fost un personaj-cheie din spatele eforturilor Hamas pentru întinerirea reţelelor teroriste ale grupului în Cisiordania.

Dosarul său şi anchetele autorităţilor statului evreu ca şi rapoarte ale organismelor internaţionale dezvăluie că Arouri s-a remarcat ca un bun organizator ca militant de-a lungul asocierii sale cu Hamas. Un act de acuzare federal arată că Arouri a fost „un şef militar de rang înalt în Hamas, datând din perioada când era şeful celulei Hamas la Universitatea Hebron, la începutul anilor 1990”.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă