10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a reușit un cuplu din Irak să salveze sute de femei...

Cum a reușit un cuplu din Irak să salveze sute de femei din mâinile Statului Islamic

Ameena Saeed Hasan, o fostă legiuitoare din Irak, și soțul ei, Khalil, au salvat peste 1.000 de femei Yazidi, care au fost capturate de Statul Islamic și vândute pentru a deveni sclavele luptătorilor grupării jihadiste, potrivit CNN.

Ameena Hasan a reușit să instaleze o linie de comunicare sigură prin care este contactată de femeile care reușesc să fugă de gruparea jihadistă și ea le ajută să părăsească Siria în siguranță.

Multe femei aleg să se omoare după ce sunt capturate

În fiecare zi, Hasan primește telefoane de la femei disperate care îi spun că situația în care trăiesc este îngrozitoare și nu își pot imagina că poate fi mai rea de atât.

Împreună cu soțul ei, Hasan a reușit să creeze o rețea prin care scoate femeile răpite de SI din Siria. Astfel, ea vorbește la telefon și pune la punct toate detaliile cu femeile și soțul ei merge la granița dintre Irak și Siria de unde le ia pe femei și le duce într-un loc sigur.

Până acum, cuplul a reușit să salveze peste 1.000 de persoane. Printre primele persoane salvate a fost și o femeie de 35 de ani cu șase copii. Cu toții au fost capturați și vânduți de Statul Islamic în sclavie.

Atunci când a sunat-o pe Hasan i-a povestit prin ce a trecut.

”Au încărcat două camioane cu oameni din sat și i-au dus undeva, nu știu unde. În timp ce urcau oamenii în camioane o femeie s-a certat cu ei și au ucis-o”, a povestit atunci femeia.

În ciuda a evenimentelor cutremurătoare prin care a trecut această femeie este norocoasă pentru că a reușit să fugă. Alte femei nu au avut acest noroc.

Hasan spune că multe femei, în urma violurilor repetate și abuzurilor din partea agresorilor lor se sinucid, decât să mai aștepte să fie salvate. Mii de femei s-au sinucis până acum, potrivit datelor lui Hasan.

Cu ce a ”greșit” comunitatea Yazidi

Când Statul Islamic a cucerit Mosul, Hasan a crezut că oamenii din comunitatea Yazidi de pe Muntele Sinjar vor fi în siguranță.

”Ne-am gândit că nu au motive să meargă acolo. Ce ar fi putut lua? Acolo nu era petrol”, și-a amintit Hasan.

Însă soldații Statului Islamic au fost în Sinjar și au luat singura resursă pe care au considerat-o importantă. Astfel, Statul Islamic a omorât toți bărbații și a capturat femeile și copiii. Gruparea teroristă susține că Coranul le permite să violeze femei și fete care nu sunt musulmane.

Yazidi sunt o minoritate irakiană care crede într-un singur Dumnezeu care a creat pământul și l-a lăsat în grija unui înger sub formă de păun. Aceștia au fost persecutați de Statul Islamic, care îi acuză că îl venerează pe diavol.

Organizația Națiunilor Unite a acuzat Statul Islamic de genocid față de comunitatea Yazidi.

Hasan, premiată pentru eforturile ei

Munca lui Hasan a fost recunoscută de Departamentul de stat al SUA care i-a dat un premiu. De asemenea, secretarul de stat al SUA, John Kerry, i-a lăudat curajul și eforturile pe care le depunde pentru a salva comunitatea religioasă Yazidi, capturată de SI.

Totuși, Hasan nu doarme bine noaptea. Femeia mărturisește că este chinuită de gândurile că sunt foarte multe femei pe care nu le-a putut salva.

”Nu pot dormi. Nu pot uita ce li s-a întâmplat. Mă intreabă: cine o să ne salveze? Eu nu am răspunsul. Nu sunt Guvernul. Nu sunt nimic. Sunt doar un om. Este foarte dificil”, a declarat Hasan pentru CNN.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă