11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCum au evoluat preţurile producţiei industriale. Țiţeiul şi energia s-au ieftinit considerabil...

Cum au evoluat preţurile producţiei industriale. Țiţeiul şi energia s-au ieftinit considerabil în 2015

În timp ce în celelalte ţări ale Uniunii Europene au scăzut, în România preţurile producţiei industriale s-au menţinut la acelaşi nivel. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Lituania, Olanda şi Marea Britanie. 

Preţurile producţiei industriale au scăzut în noiembrie anul trecut, cumulat pe piaţa internă şi piaţa externă, cu 0,1% faţă de octombrie şi cu 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe piaţa internă, preţurile au stagnat în noiembrie comparativ cu luna precedentă, însă pe piaţa externă s-au redus cu 0,2%. Astfel, preţurile din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 0,6%, fiind compensate de cele din industria bunurilor de capital şi din industria energetică, care s-au apreciat cu câte 0,1%, iar în industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi în industria bunurilor de uz curent au crescut cu câte 0,3%. Faţă de noiembrie 2014, preţurile au fost mai mici cu 2,3% pe piaţa internă şi cu 3,1% pe cea externă.

În Uniunea Europeană prețurile producției industriale au scăzut cu 0,3% (UE 28) şi cu 0,2% în zona euro în luna noiembrie 2015, comparativ cu octombrie 2015. Ţara noastră este singurul stat membru în care prețurile producției industriale au stagnat de la o lună la alta, conform datelor publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit acestei statistici, în luna noiembrie 2015, cele mai mari scăderi ale prețurilor producției industriale au fost consemnate în Cipru (minus 1,6%), Estonia (minus 1,1%) și Danemarca (minus 0,9%) iar cele mai mari creșteri au fost consemnate în Malta (0,3%), Irlanda, Franța, Letonia și Slovacia (toate cu o creștere de 0,2%). În ritm anual, în luna noiembrie 2015, comparativ cu luna similară a anului precedent, prețurile producției industriale au scăzut cu 3,5% în Uniunea Europeană și cu 3,2% în zona euro.

Toate statele membre au înregistrat o scădere a prețurilor producției industriale în ritm anual, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Lituania (minus 9,0%), Olanda (minus 8,1%) și Marea Britanie (minus 7,0%).

Reamintim faptul că atât preţul petrolului, cât şi cel al energiei au scăzut simţitor în 2015, iar trendul se menţine şi în acest an. Astfel, miercuri, preţul ţiţeiului a coborât cu 3,6%, la 35,58 dolari pe baril, minimul ultimilor 11 ani.   

Cele mai citite

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă