14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCum comentează presa internațională rezultatele alegerilor din Turcia

Cum comentează presa internațională rezultatele alegerilor din Turcia

Alegerile legislative din Turcia au transmis mai multe mesaje clasei politice, între care faptul că vor ca problema kurdă să fie tratată în Parlament, comentează Euronews, conform Mediafax.

Alegătorii turci au pus capăt majorităţii absolute de care dispunea AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare) de 13 ani, ţara părând să intre în era coaliţiilor. Islamo-conservatorii au pierdut nouă puncte şi 68 de fotolii în raport cu ultimele alegeri.

Citește și: Partidul lui Erdogan a pierdut, după 13 ani, majoritatea absolută în Parlament

Cel mai mare câştigător al acestui scrutin rămâne partidul kurd HDP ((Partidul Democratic al Poporului), care a câştigat 13 la sută din voturi. HDP nu a fost ales doar de kurzi, ci şi de patru grupuri ale opoziţiei. Astfel, mesajul transmis de alegători pare să fie acela că ei vor ca politica kurdă să ocupe un loc legitim pe scena naţională.

Un alt rezultat primordial al acestor alegeri este acela că cetăţenii au rezistat apelului şefului statului, hotărât să modifice Constituţia ţării pentru instituirea unui regim prezidenţial. Pentru aceasta, AKP ar fi avut nevoie de o majoritate de două treimi, dar partidul nu mai dispune de majoritatea absolută. Prin urmare, islamo-conservatorii nu pot nici măcar să guverneze singuri. Alegătorii le-au impus să formeze o coaliţie. Ei rămân însă principalul partid politic din Turcia, fără îndoială din cauza dezvoltării economice şi a reformelor salutate de o mare parte a populaţiei.

Citește și: Alegeri parlamentare in Turcia

În ceea ce priveşte problame cea mai importantă a Turciei, problema kurdă, alegătorii vor ca aceasta să fie rezolvată în Parlament.

Ceea ce trebuie probabil reţinut din aceste alegeri legislative este că naţiunea turcă a dat mai multe mesaje clare. Cel mai important este că fie partidele politice se reunesc în jurul mesei şi formează o coaliţie guvernamentală, fie Ankara va trebui să convoace alegeri anticipate.

 

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă