12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum decurg negocierile politice la Chișinău. Coaliția Pro-Europeană din Moldova cere asistență...

Cum decurg negocierile politice la Chișinău. Coaliția Pro-Europeană din Moldova cere asistență de la UE pentru formarea guvernului

Alianţa pentru Integrare Europeană din Republica Moldova se pregăteşte să guverneze din nou deşi votul de duminică a însemnat o lovitură inclusiv pentru cele trei partide proeuropene care au reuşit să intre în Parlament. Lupta internă din rândul Coaliţiei care a existat până acum pare să se repete şi de această dată. Deşi Marian Lupu, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu, liderii celor trei partide aflate la guvernare, sunt convinşi că vor continua împreună pe drumul european al Moldovei, ei cer asistenţa Uniunii Europene pentru a forma noua Coaliţie.

Liderii Partidului Liberal, formaţiune care a obţinut zece procente în aceste alegeri spun că vor merge împreună dar vor ca Moldova să adere la NATO şi cer o nouă reformă în justiţie pentru a opri corupţia din guvern „A venit timpul că PL, PDM şi PLDM să se aşeze la masă şi să continue parcursul european. Noi avem experienţă din AIE 1 şi AIE 2. Avem ce discuta. Important că guvernarea să muncească pentru oameni şi nu oamenii pentru guvernare. Important este că să găsim înţelegerea”, a declarat Mihai Ghimpu, președintele PL.

Cât priveşe discuţiile demarate deja cu privire la nouă coaliţie, liberalul a menţionat că până la acest moment au fost purtate câteva schimburi de opinii. “Am avut discuţii fonice, „Salut, ce mai faci”, și cu Lupu, și cu Filat.  Nu vreau să discutăm acest subiect, fiecare partid a venit în această campanie cu programul sau. Cert este că R. Moldova nu are capacităţile de a-şi apară independenţa, iată de ce PL a propus aderarea la NATO. Avem trei programe, suntem diferiţi, însă Moldova este una singură şi cetăţenii merită bunăstare şi pace. O să auziţi în ce condiţii o să formăm o alianţa. Avem experienţă AIE1, AIE2, multe reforme au rămas numai pe hârtie, aşa că avem ce discuta. Am pregătit nouă constituţie, nici AIE-1, nici-2 nu a adoptat această constituţie. Trebuie reformată procuratura, mecanismul de alegere a preşedintelui.Corupția este cred că cea mai mare problemă pentru care am fost cumva sancționați de către electorat”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Vlad Filat, liderul PLDM, principalul partid din Coaliția Europeană, a declarat că, sigur, „Moldova va merge pe drumul european indiferent de negocierile celor trei partide din alianță, indiferent că e vorba de partide parlamentare sau nu, în această perioadă grea avem nevoie de unitate şi de responsabilitate. În perioada care urmează sarcina primordială este de a menţine stabilitatea, de a nu permite provocări care să ducă la tensiuni în societate. Este extrem de important ca în perioada imediat următoare partidele proeuropene să dea un răspuns clar societăţii la nivel de angajament ferm. Că vor oferi ţării o majoritate europeană clară, cu un guvern responsabil. Vreau să scot în evidenţă: cetăţeanul Republicii Moldova are nevoie de drepturi, libertăţi. PLDM va face coaliţie cu PDM şi PL. Am început să discutăm. Nu vom negocia viitorul european al ţării. Avem o experienţă de muncă în comun şi cred că această cunoaştere reciprocă ne permite să nu pierdem mult timp în tatonări, ci să trecem la substanţa acestui subiect. Pentru mine este important să oferim ţării o guvernare care să dea stabilitate,” a declarat liderul partidului care probabil va da viitorul premier al Moldovei.

Comuniștii – alianță condiționată în opoziție

Igor Dodon, liderul partidului care a câștigat alegerile de la Chișinău a declarat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va face alianță cu Partidul Comuniștilor dacă formațiunea comunistă va susține trei inițiative ale socialiștilor. Este vorba despre denunțarea acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, anunțarea datei unui referendum de integrare în Uniunea Vamală și rezolvarea de urgență a problemelor economice și sociale cu care se confruntă Republica Moldova. În același context, Dodon a exclus categoric o coaliție cu cele trei partide pro-europene, PLDM, PD și PL. De asemenea, socialistul a precizat că, la prima ședință a Parlamentului, va cere demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului de Externe, care a periclitat desfășurarea procesului de vot.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă