9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum încearcă Erdogan să remedieze conflictul cu Putin

Cum încearcă Erdogan să remedieze conflictul cu Putin

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a încercat să îl sune de mai multe ori pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, după ce armata turcă a doborât un bombardier rus. Liderul de la Kremlin nu a răspuns apelurilor telefonice primite de la conducerea de la Ankara, informează Mediafax.

Vladimir Putin a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave", iar Rusia se pregătește să blocheze proiectele comune cu Turcia. Astfel, proiecte majore, inclusiv oleoductul TurkStream şi construcţia unei centrale nucleare ruse în Turcia, ar urma să fie suspendate.

În plus, Rusia ar putea limita cursele aeriene spre Turcia, iar planul pentru crearea unei zone de comerţ liber ar urma să fie anulat. Deja, Moscova a îndemnat cetăţenii ruşi din Turcia să părăsească ţara, situaţie care va afecta sectorul turc al turismului. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a adoptat un ton diplomatic, catalogând măsurile pregătite de Moscova drept "emoţionale" şi "inadecvate".

"Suntem parteneri strategici … Anularea proiectelor strategice comune? Oare aceste abordări sunt adecvate?", a reacţionat liderul Turciei. "În primul rând, politicienii şi comandanţii noştri militari ar trebui să iniţieze discuţii despre erorile care au fost făcute, apoi să se concentreze pe depăşirea erorilor făcute de ambele părţi. În schimb, se fac afirmaţii emoţionale de acest gen, care nu ar fi corecte", a subliniat Erdogan.

Armata turcă a doborât pe 24 noiembrie un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Pe de-o parte, Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, iar pe de altă parte Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă