14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum încearcă serviciile secrete olandeze să descurajeze tinerii care vor să se...

Cum încearcă serviciile secrete olandeze să descurajeze tinerii care vor să se alăture grupării Stat Islamic

Serviciile secrete olandeze au publicat un studiu menit să-i descurajeze pe cei care ar dori să se alăture jihadiştilor

Un raport publicat de serviciul secret olandey AIVD arată că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) învaţă băieţii, încă de la vârsta de 9 ani, cum să execute oameni şi folosească armele de foc şi îi obligă să asiste la execuţii publice, potrivit agenţiilor AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Mai mult, după ce învaţă să folosească armamentul, băieţii care au împlinit vâsta de 13 ani sunt trimişi pe front. Dacă ei reuşesc să supravieţuiască,  experienţa le va schimba modul în care percep multe lucruri, se precizează în raport.

Totodată, fetele sunt forţate să se mărite de la o vârstă foarte fragedă. Cele necăsătorite sunt închise în casă şi au voie să iasă afară doar o dată pe săptămână.În zonele din Siria şi Irak controlate de SI, prima obligaţie a femeilor este să facă copii, deşi asistenţa sanitară în respectivele zone este precară. Mai mult, ele trebuie să respecte regulile vestimentare, astfel că, de la vârsta de 9 ani ele li se interzice să iasă pe stradă dacă nu sunt acoperite complet.  Ele trebuie de asemenea să recruteze susţinători ai cauzei jihadiste. 

La şcoală, copiii învaţă engleză şi arabă, dar şi doctrina SI, precum şi interpretarea şi aplicarea întocmai a jihadului.

Potrivit serviciilor secrete olandeze, propaganda SI proiectează imaginea unei vieţi idilice în teritoriile pe care le-a cucerit, în contradicţie gravă cu realitatea. Astfel, din cauza bombardamentelor şi a morţilor frecvente, copiii ajung să fie obişnuiţi cu experienţe dure şi traumatizante, precum moartea violentă a câte unui membru al familiei. 

Analiza mai relevă că până în prezent circa 200 de olandezi, dintre care aproximativ un sfert sunt femei, s-au alăturat combatanţilor jihadişti din Siria şi Irak, unde trăiesc de asemenea cel puţin 70 de copii olandezi. Raportul AIVD precizează că, deşi majoritatea acestor copii au ajuns acolo împreună cu părinţii lor, circa o treime s-au născut în Siria sau Irak. 

Prin publicarea raportului, serviciile secrete olandeze încearcă să-i descurajeze pe alţii care ar dori să se alăture jihadiştilor. Dar un purtător de cuvânt al acestei instituţii a mărturisit că autorităţile de la Haga nu îşi fac prea mari speranţe în succesul acestui demers. 

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă