12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se schimbă din China prețul benzinei și motorinei pe care îl...

Cum se schimbă din China prețul benzinei și motorinei pe care îl plătești în România

În momentul de față, marii producători au ajuns la o înțelegere care a stabilizat cotațiile la nivel mondial.

Pe piaţa românească, preţul carburanţilor auto a fost relativ stabil, puţin mai scăzut decât anul trecut. Un litru de benzină a depăşit la pompă 5 lei. Cel de motorină e la acest prag, minus unul sau doi bani. Preţul la pompă rezultă în urma combinaţiei dintre cotaţia internaţională a petrolului şi cursul de schimb leu-dolar. 55% din preţ rezultă din taxe şi accize.

Dacă apreciem situaţia internă a fiscalităţii ca relativ constantă pe următoarele şase luni (până la finalul anului sau chiar după acesta), mai avem factorii externi: cotaţia petrolului pe piaţa internaţională şi cursul leu-dolar. Orice analist de pieţe întrebi despre cotaţia petrolului îţi va vorbi despre aceşti doi factori. Dar, mai există şi alţii – imponderabilele momentului.

Rusia şi Arabia Saudită s-au înţeles

Preţul petrolului a crescut, după ce Rusia şi Arabia Saudită s-au înţeles să discute modalităţi de stabilizare a pieţei petrolului, informează BBC. Anunţul a fost făcut de ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi de omologul său saudit, Khalid al-Falih. Preţul ţiţeiului Brent a sărit iniţial cu 5%, apoi a scăzut cu 1,6%, la 47,56 dolari pe baril.

“Există două tipuri de ţiţei, în funcţie de conţinutul de sulf: Brent şi Urals. Ţiţeiul Brent e mai bun şi pelucrabil cu costuri mai mici. Urals este mai greu: trebuie desulfurat înainte de rafinare”, a spus pentru RL expertul în petrol şi gaze Dan Roşu.

Revenind, într-o declaraţie comună, demnitarii rus şi saudit au spus că planul e de “sprijinire a stabilităţii pieţei petrolului, asigurând astfel un nivel constant al investiţiilor, pe termen lung”. Rusia este profund deranjată de scăderea preţului petrolului, care o aruncă într-o criză economică profundă, pentru că economia sa e bazată pe exporturile de petrol şi gaz metan. Aşadar, Moscova încearcă, măcar dacă nu poate mări preţul petrolului, să-l facă să nu mai scadă.

Factorul China şi necunoscutele viitorului

Website-ul de specialitate ­OilPrice.com notează că “a şti ce stocuri de petrol are China poate fi vital pentru a prezice  viitoarele mişcări de pe piaţa globală a petrolului”. ­Expertul în politici energetice Tudor Popescu a declarat RL că în prezent există oricum un stoc uriaş de ţiţei, care e plimbat de mari petroliere pe mările şi pe oceanele lumii. Motivul – nu sunt cumpărători – toată lumea are stocuri şi aşteaptă consumarea lor. Iar consumul e mic.

Revenind la “factorul China”, Beijingul nu consideră că este bine să împărtăşească şi altora ce are de gând să facă, nici ­exact care sunt stocurile sale. Cel puţin, aceasta a fost realitatea până lunea aceasta, “când, cu graţie, China şi-ar fi dezvăluit rezervele strategice de petrol acumulate în prima parte a acestui an: 31,97 milioane de tone, ceea ce reprezintă 33-36 de zile de importuri chinezeşti”, conform OilPrice.com.

Cifra e mai mare decât se aştep­tau analiştii, dar nu ar trebui să însemne prea mult, pentru că nu se ştie cât de mult s-a stocat până la începutul anului şi chinezii nu includ în informaţiile lansate nimic despre ce poate fi ascuns în instalaţiile comerciale de depozitare. Iar la final să ne imaginăm: ce s-ar petrece dacă Beijingul ar arunca pe piaţă o cantitate substanţială de pe­trol? Simplu – preţul petrolului ar scădea şi mai drastic.

Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă