11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAnaliza Rusiei despre axa Washington-Bucureşti

Analiza Rusiei despre axa Washington-Bucureşti

Bucureştiul, cerberul Washingtonului în Balcani” – aşa se numeşte analiza publicată de agenţia rusă de presă Sputnik, fostă Ria Novosti, care este controlată direct de Kremlin, referitoare la relaţia dintre Statele Unite şi România în contextul în care forţele politice de la Bucureşti au hotărât ca bugetul Armatei să crească şi să ajungă la 2 procente din produsul intern brut din 2017. 

Agenţia rusă de presă susţine că planurile armatei americane din această perioadă seamănă izbitor de mult cu cele ale lui Adolf Hitler care, în 1941, lansa blitzkrieg-ul contra Uniunii Sovietice pe trei "axe”. Astăzi, SUA exercită o imensă presiune asupra Rusiei pe trei axe: în nord, prin ţările baltice, în centru, prin Polonia, şi la sud, prin intremediul României”, scrie autorul articolului. Iar axa din sud nu încetează să se întărească.

Dotarea armatei române

Analiza rusilor continuă cu enumerarea tuturor echipamentelor care urmează să fie modernizate de armata română şi nu uită să menţioneze faptul că deja România este în curs de achiziţionare de avioane de vânătoare F-16 şi că ofiţeri români vor merge la pregătire în Statele Unite şi în alte ţări NATO. Ce nu spune însă autorul articolului este că avioanele care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene sunt second-hand şi că au fost cumparate de la guvernul portughez. Însă problema agenţiei ruse de presă este reînnoirea integrală a sistemului de transmisiuni şi înlocuirea echipamentelor sovietice cu sisteme americane BRASS, dar şi faptul că România pregăteşte terenul pentru achiziţionarea componentelor sudice ale scutului antirachetă american şi amplasarea primelor rachete Aegis la Deveselu în acest an. Cu alte cuvinte, susţine ziaristul rus, România nu este altceva decât o bază militară pentru Statele Unite deoarece aici vor staţiona soldaţi americani care ar putea lansa “intervenţii umanitare” împotriva vecinilor Bucureştiului, în orice moment, după dorinţa Washingtonului.

Autorul articolulul a prezentat doar declaraţia premierului Victor Ponta referitoare la creşterea bugetului. "Începând din acest an, ţara va creşte treptat cheltuielile militare: aproape 1,4 miliarde de euro sunt deja alocaţi acestui scop, ceea ce a afectat serios bugetul naţional. Motivul invocat -criza ucraineană”, neamintind însă faptul că preşedintele Klaus Iohannis a chemat, la Cotroceni, toate partidele parlamentare pentru a semna Pactul pentru Apărare.

Poziţia geografică a României, atu pentru americani

Autorul analizei spune că România a devenit extrem de interesantă pentru americani datorită amplasării geografice şi nu datorită politicii autorităţilor de la Bucureşti din ultimii 10 ani. În mod paradoxal, asta se datorează specificităţii vecinătăţii acestei ţări, nu politicii duse de autorităţile de la Bucureşti. SUA au nevoie de România ca platformă de amplasare a contingenentelor militare, dar şi ca instrument de punere în practică a politicii lor”. Ce nu spun rusii este faptul că fostul preşedinte, Traian Băsescu, a fost cel care a resetat relaţiile cu Federaţia Rusă şi a îndreptat politica externă a României către Europa Occidentală şi America.

Jurnalistul rus explică politica SUA a anilor '90 când se vorbea despre "modelul american de a democratiza fostele ţări sovietice" şi adoptarea sistemul economic occidental. Cum asta nu a fost posibil, când “hegemonia americană s-a văzut confruntată cu rezistenţa unor state sau cu concurenţă”, atunci SUA au trecut de la aboradrea de “val” la cea de înfiinţare de “puncte de sprijin”. Uniunea Europeană ar fi trebuit să simplifice procesul de control al Americii, dar după dispariţia “ameninţării sovietice, Europa a recurs la un parteneriat cu estul continentului, cu Rusia şi cu Asia. Iar Washingtonului nu i-a convenit asta".

Cum este controlat estul Europei

Şi chiar dacă s-a aflat pe poziţii divergente cu statele occidentale, America a recurs la o altă strategie şi a încercat să controleze Uniunea Europeană prin statele noii Europe. "Statele Baltice, Polonia şi România, odată devenite membre ale UE, nu numai că au devenit parte a procesului de luare a deciziilor europene, dar au putut să se şi opună luării acestora, la solicitările SUA". De aceea, mai scrie autorul, apartenenţa acestot ţări la UE este mai importantă pentru Washington decât pentru ele însele. SUA au nevoie de România ca o voce a Americii la Bruxelles. Scopul ar fi acela de a controla decizii şi de a-şi impune veto-ul la decizii care nu convin sau nu sunt în favoarea SUA.

De ce este importantă România pentru Statele Unite

Agenţia rusă de presă susţine că Bucureştiul este important la nivel regional deoarece România are vecini care pot devini problematici pentru America din cauza relaţiilor pe care le au Federaţia Rusă. Toţi vecinii României sunt “interesanţi” pentru SUA şi fără România ar fi imposibil să “rezolve problemele” aşa cum vrea Washington-ul. Tocmai de aceea sunt staţionate trupe americane în România, susţine autorul, ca ele să poată interveni imediat împotriva oricărui dintre vecinii României.

Cazul Ungariei este deja cunoscut. Budapesta caută "o alternativă strategică la supunerea totală Germaniei, dorinţă care îşi găseşte ecou la Moscova", Serbia este "istoric şi cultural apropiată de Rusia", iar Bulgaria este prezentată ca "un cal troian al Rusiei în Uniunea Europeană", în timp ce Republica Moldova şi Ucraina sunt ţări în care "are loc o luptă deschisă pentru stabilirea dominaţiei americane”.

Analiza agenţei ruse de presă conchide că România este un aliat indispensabil pentru SUA, iar fără România "mai multe regiuni cruciale ale Europei nu s-ar afla sub control american" ceea ce ar însemna că Europa şi-ar urma altfel propriul drum spre est, ceea ce este absolut inadmisibil pentru Washington”, susţine agenţia rusă de presă citatp şi de site-ul cursdeguvernare.ro

 

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă