21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum se încearcă deturnarea protestelor din Moldova

Cum se încearcă deturnarea protestelor din Moldova

Vacarmul în care se afundă Republica Moldova, de câteva săptămâni încoace, din cauza mitingurilor-maraton, seamănă tot mai puţin cu lupta pentru binele poporului, şi tot mai mult cu încercarea unor lideri de a cuceri redute pe care, în mod democratic, le-au pierdut.

Un pic de geografie, la început, arătând că Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova sunt două clădiri care se află la relativ mică distanţă una de cealaltă, în centrul Chişinăului. Acum faceţi un mic efort de imaginaţie, ca să vedeţi cum în cele două locuri sunt amplasate corturi. Mai întâi, de câteva săptămâni încoace, au apărut corturile Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Oamenii de aici se află în faţa Guvernului. Micul lor orăşel din folie de plastic are şi un nume, dedicat „Demnităţii”. Alte corturi, ceva mai nou amplasate, de vreo săptămână, de data asta în dreptul Parlamentului, aparţin unei alte mişcări de protest, iniţiată de două formaţiuni politice, Socialiştii şi Partidul Nostru, despre care presa de la Chişinău susţine că vor să menţină Republica Moldova în sfera de influenţă rusească. Al doilea orăşel de corturi are şi el un nume, “Victoria”. Mai trebuie spus că la putere acum în Republica Moldova este Cabinetul condus de Valeriu Streleţ, format în baza unei coaliţii de trei partide, PLDM, PD şi PL, catalogate drept pro-europene. De la vorbe la fapte e cale lungă, iar Guvernul e deja criticat, inclusiv pe plan internaţional, pentru lipsa unor paşi concreţi pe calea reformelor.

Primele altercaţii

Să vedem ce s-a întâmplat la moment, în ziua de 4 octombrie. Au avut loc primele altercaţii în Chişinău, timp în care, după cum arată relatările presei locale, toată lumea s-a certat cu toată lumea. Fusese programat un miting al Platformei DA în faţa Guvernului. Dar un grup de protestatari de aici a venit în faţa Parlamentului. S-au întâlnit cu manifestanţii de la cel de-al doilea orăşel de corturi.

Au avut loc schimburi de replici, de genul „vedeţi-vă de treabă”, astfel strigând unii la alţii.

Nici pomeneală să existe un efort comun. După care manifestanţii veniţi de la Guvern s-au îmbrâncit cu poliţiştii din cordonul de siguranţă desfăşurat în faţa clădirii Legislativului, reuşind să ajungă pe scările din faţa impozantului edificiu. Socialiştii au avut o cu totul altă tactică.

Ei şi-au mobilizat parlamentarii, aceştia intrând, legal, conform statutului lor, în Parlament. De unde au cerut apoi convocarea tuturor colegilor din celelalte partide, într-o sesiune extraordinară a principalului For al ţării. Fără ecou, până la ora scrierii acestui material.

Oricum, din ce se ştie, până în prezent nu a existat un dialog clar între Putere şi cei care protestează în stradă.

Fiecare cu revendicările lui

Cât priveşte revendicările, cei din Platforma DA au solicitat populaţiei şi azi, ca şi în alte dăţi, o formă de nesupunere civică, de exemplu neplata impozitelor şi taxelor. Se vorbeşte şi despre declanşarea grevei generale.

Socialiştii, la rândul lor, alături de Partidul Nostru, vor alegeri anticipate, vorbind şi ei de un fel de nesupunere civică, de pildă blocarea drumurilor.

Sigur, e deja o întrebare retorică, dacă vrei să ştii de la cineva, aflat în afara acestei învălmăşeli, ce înţelege din toate astea.

Un analist politic de la Chişinău remarca, încă de la debutul manifestaţiior Platformei DA, că acest conglomerat de organizaţii are prea mulţi şefi, dar niciun conducător. Parafrazându-l, se poate spune că Republica Moldova are în acest moment prea multe manifestaţii, dar nu se mai ştie unde sunt interesele basarabenilor. Atunci când a convocat primul miting, Platforma DA venise cu o serie de cereri cât se poate de corecte, vizând reformarea din temelii a celui de-al doilea stat românesc. Precum depolitizarea instituţiilor, lupta împotriva corupţiei, aducerea în faţa Justiţiei a celor care au devalizat băncile moldoveneşti. Acum, cu atâtea mitinguri şi corturi, este un talmeş-balmeş. Pare însă că nimic nu-i întâmplător, şi că acest vacarm a fost creat tocmai pentru a se acoperi marile dureri ale populaţiei. Restul, e politică…   

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă