11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCum se transformă MIGRANȚII economici în REFUGIAȚI, pentru a fi primiți în...

Cum se transformă MIGRANȚII economici în REFUGIAȚI, pentru a fi primiți în Europa

Cetățeni din Afganistan, care ajung să ceară azil în Europa, arată scrisori de amenințare false, pentru a fi acceptați mai ușor, informează AP, citată de Mediafax.

Foarte multe scrisori de ameninţare, despre care migranții spun că le-au primit de la talibani, sunt în realitate false.

Aceste scrisori, dacă ar fi autentice, ar reprezenta echivalentul unei condamnări la moarte. Dar ele sunt adesea falsificate şi sunt vândute afganilor care vor să înceapă o nouă viaţă în Europa, relatează Associated Press.

Scrisorile de ameninţare, scrise de mână, erau trimise în mod tradiţional celor acuzaţi că au cooperat cu forţele guvernului de la Kabul sau cu trupele americane. Scrisorile enumerau “crimele” comise de aceştia şi avertizau că o “comisie militară” va decide pedeapsa lor. Scrisorile se încheiau în stil mafiot, insurgenţii precizând că nu îşi “asumă responsabilitatea pentru ce se va întâmpla în viitor”.

Talibanii susţin că acum nu mai folosesc asemenea scrisori. În schimb, cei care falsifică astfel de documente câştigă bine de pe urma zecilor de mii de afgani care migrează spre Europa, sperând să primească azil. Falsificatorii afirmă că o scrisoare de ameninţare convingătoare poate ajunge până la 1.000 de euro.

“Dintre scrisorile de ameninţare prezentate autorităţilor europene de afgani, aş spune că doar 1 la sută sunt reale şi 99 la sută sunt false”, a declarat Mukhamil, care a falsificat şi vândut 20 de scrisori.

El foloseşte o formulă simplă, acuzându-l pe destinatar de cooperare cu forţele afgane sau americane şi adăugând un logo al talibanilor copiat de pe site-ul lor.

“Până în prezent, am cunoscut un singur om care chiar a primit o scrisoare de ameninţare de la talibani. Celelalte sunt false”, a spus el.

Pe fondul ratei şomajului de 24% şi insurgenţei care afectează cea mai mare parte a ţării, Guvernul afgan se aşteaptă ca până la sfârşitul anului 160.000 de cetăţeni să fi plecat din ţară, de patru ori mai mulţi decât în 2013.

Germania, care se confruntă cu sute de mii de refugiaţi, a denunţat un aflux “inacceptabil” de afgani din zone relativ sigure ale ţării. Oficiul federal pentru migraţie a afirmat că este la curent cu scrisorile de ameninţare, dar a precizat că acestea au o pondere limitată în decizia de acordare a azilului.

Chiar şi talibanii, care şi-au intensificat în ultimele luni insurgenţa ce durează de 14 ani şi s-au extins în noi zone, afirmă că majoritatea scrisorilor de ameninţare sunt false.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că atunci când luptătorii suspectează că cineva cooperează cu forţele de securitate, ei contactează rudele acelei persoane pentru a-i cere să înceteze. “Nu trimitem scrisori de ameninţare, nu este stilul nostru. Doar rar folosim telefonul”, a precizat acesta.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă