23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCum vrea Finlanda să își reformeze sistemul de sănătate

Cum vrea Finlanda să își reformeze sistemul de sănătate

Guvernul de la Helsinki a prezentat, luni, principalele măsuri ale reformei sistemului de sănătate, care vizează costurile  inerente îmbătrânirii populației, potrivit Bursa. Finlanda speră ca prin această reformă, până în 2029 să economisească trei miliarde de euro. 

Tuomas Poysti, unul dintre principalii arhitecți ai reformei, a declarat că vor fi relocați peste 20.000 de miliarde de euro din bugetul cheltuielilor și vor avea loc schimbări pentru cei aproape 250.000 de angajați, precum și pentru viața de fiecare zi a cetățenilor.

Finlanda are 5,4 milioane de locuitori, iar proporția populației în vârstă de peste 65 de ani ar urma să atingă 26% în 2030, față de 19% în prezent, informează AFP. Îmbătrânirea populației, care necesită mai multe îngrijiri specializate, a majorat prețurile cu 5% numai în 2012, conform sursei citate.

Astfel, reforma ar urma să permită reducerea creșterii cheltuielilor anuale de sănătate cu 1,5 puncte, de la 2,4% la 0,9%, în special prin fuzionarea celor 200 de circumscripții sociale și medicale ale țării, care vor fi reduse la 15. Serviciile de urgență deschise permanent în spitale vor fi reduse de la 19 la 12, relatează AFP.

De asemenea, reforma implică și organizarea de noi alegeri pentru conducerea noilor regiuni administrative, o reformă a fiscalității și mai mare libertate acordată finlandezilor pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale. 

Cele mai citite

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă