8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum vrea Petro Poroșenko să stopeze conflictul din Ucraina

Cum vrea Petro Poroșenko să stopeze conflictul din Ucraina

Preşedintele Petro Poroşenko a cerut, duminică, forţelor politice din Ucraina să se ralieze planului său de modificare a Constituţiei, care vizează conflictul cu separatiștii proruși, informează Mediafax.

Şeful statului ucrainean a transmis acest mesaj la o ceremonie de ridicare a steagului, la Kiev, cu o zi înainte de marcarea Zilei Independenţei, îndemnându-i pe aliaţii din coaliţia sa să-şi depăşească dubiile şi să voteze în favoarea amendamentelor Legii fundamentale cu privire la acordarea unui statut special părţilor din estul Ucrainei aflate sub controlul insurgenţilor proruşi.

Modificările propuse – care urmează să fie supuse primului vot în Parlament pe 31 august – au creat disensiuni în cadrul coaliţiei prooccidentale şi o situaţie delicată. Este imposibil să se ştie în acest moment dacă Guvernul va putea aduna cele 226 de voturi necesare pentru adoptarea amendamentelor în a doua lectură.

Mai mulţi aliaţi din cadrul coaliţiei sunt supuşi unor presiuni din partea unor grupări paramilitare care se opun amendării Constituţiei, pe care o denunţă drept o cedare în faţa separatiştilor, care au cucerit bucăţi importante din teritoriul ucrainean în estul ţării.

Referindu-se la sângele vărsat în Donbas care pătează mâinile “agresorului rus”, Poroşenko a subliniat că adresează un îndemn direct “tuturor forţelor politice, în primul rând celor care fac parte din coaliţia parlamentară, să se unească acum pentru binele Ucrainei”.

O “descentralizare” care să le ofere un cuvânt mai greu de spus regiunilor în administrarea afacerilor la acest nivel se află printre angajamentele pe care Kievul şi le-a asumat în februarie, în cadrul negocierilor de pace de la Minsk, în Belarus, la care au luat parte Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa şi care au condus la un armistiţiu.

Poroşenko urmează să prezinte un rezumat cu măsurile pe care le-a luat pentru a onora înţelegerea de la Minsk – care prevede, între altele, organizarea unor alegeri locale în Donbas – când se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande la Berlin, luni.

Autorităţile ucrainene au mobilizat un număr important de trupe de poliţie şi de la Ministerul de Interne pentru a consolida securitatea în acest weekend, dar şi a ceremoniilor prevăzute cu ocazia Zilei Independenţei, luni, când este programat, la Kiev, o paradă a militarilor care servesc pe linia frontului.

Peste 6.500 de persoane – inclusiv sute de civili – au fost ucise în conflict. Rebelii proruşi au luat arman-n mână, în estul ţării, după ce Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, în urma înlăturării fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici de la putere prin proteste violente de stradă, la Kiev, cu o lună înainte.

Ambele părţi au retras un număr important de armament greu din zona de conflict, potrivit înţelegerii de la Minsk, însă confruntări sângeroase sporadice au loc în continuare.

Un militar ucrainean a fost ucis, iar alţi patru au fost răniţi în ultimele 24 de ore, în lupte la vest de bastionul prorus Doneţk, a declarat duminică un purtător de cuvânt militar. Ambele părţi se acuză reciproc, în mod frecvent, de încălcări ale armistiţiului.

Poroşenko a declarat sâmbătă, la o reuniune militară, că presiunea pe care Rusia şi separatiştii o exercită în prezent urmează să dureze zeci de ani de-acum înainte.

Kievul şi guverne occidentale, care au impus sancţiuni Moscovei, afirmă că există dovezi de necontestat ale implicării Rusiei în rezistenţa separatiştilor. Moscova dezminte că le furnizează insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei oameni şi armament.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă