9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum vrea Polonia să se vindece de "25 de ani de îndoctrinare...

Cum vrea Polonia să se vindece de “25 de ani de îndoctrinare liberală”

Noul guvern conservator polonez, intrat sub focul criticilor după votarea unei controversate legi vizând mass-media publică, dorește să vindece Polonia după 25 de ani de 'îndoctrinare liberală', a afirmat ministrul său de externe Witold Waszczykowski. 'Noi vrem doar vindecarea țării noastre de unele boli pentru ca ea să se poată restabili', a declarat Waszczykowski într-un interviu pentru cotidianul german Bild, interviu ce va apărea luni și din care AFP publică câteva fragmente, potrivit Agerpres.

Ministrul polonez a adăugat că guvernul precedent, de tendință liberală și centristă, 'a urmărit un anumit concept politic de stânga'. 'Ca și când lumea ar trebui să meargă automat într-un singur sens, după un model marxist — un nou amestec de culturi și de rase, o lume de cicliști și de vegetarieni, care nu mizează decât pe energii regenerabile și care luptă împotriva oricărei forme de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu rădăcinile poloneze tradiționale', a afirmat șeful diplomației de la Varșovia.

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii octombrie, susține ceea ce îi interesează pe 'majoritatea polonezilor: tradițiile, conștientizarea istoriei sale, dragostea de patrie, credința în Dumnezeu, într-o viață de familie normală între un bărbat și o femeie', a adăugat ministrul polonez. 'Toate acestea reprezintă un șoc pentru opozanții noștri, aceia care cred în progres: că cei 25 de ani de îndoctrinare stângistă și liberală nu au făcut să dispară aceste valori tradiționale (…)', a continuat Witold Waszczykowski.

Declarațiile ministrului polonez de externe intervin în contextul în care guvernul conservator de la Varșovia este vizat, de la instalarea sa în luna noiembrie, de o serie de critici în urma mai multor decizii considerate controversate, precum adoptarea, la sfârșitul lunii decembrie, a unui proiect de lege ce ar asigura actualului executiv controlul asupra mass-mediei publice. Noua lege a provocat îngrijorare la Bruxelles, Comisia Europeană fixând pentru 13 ianuarie o dezbatere asupra situației statului de drept în Polonia.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă