21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum vrea Ucraina să scape de deşeurile nucleare de la Cernobîl

Cum vrea Ucraina să scape de deşeurile nucleare de la Cernobîl

O zonă puternic contaminată situată pe o rază de zece kilometri în jurul fostei centrale atomoelectrice de la Cernobîl va fi folosită pentru stocarea deşeurilor radioactive, a declarat într-un interviu acordat agenţiei japoneze Kyodo şeful agenţiei naţionale ucrainene care gestionează respectiva zonă. 

‘În următorii 500 de ani oamenii nu vor putea trăi pe un teren atât de contaminat, aşadar intenţionăm să-l transformăm într-un complex industrial’, a declarat Vitali Petruk, care conduce Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Gestionarea Zonei de Excludere din jurul Cernobîlului, potrivit Agerpres. Această zonă se întinde în total pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale atomoelectrice unde s-a produs explozia catastrofală din anul 1986. 

Responsabilul ucrainean a insistat că nu se are în vederea diminuarea suprafeţei acelei zone, pentru că, spre deosebire de situaţia de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima, foarte puţini oameni sunt dispuşi să se stabilească în apropierea Cernobîlului. 

În complexul ce ar urma să fie creat acolo vor fi depozitate inclusiv deşeuri provenite de la centralele atomoelectrice ucrainene. Este avut în vedere şi un proiect de amplasare de panouri solare pe terenul zonei de excludere. 

Responsabilul ucrainean a mai susţinut că rămân valabile planurile pentru construcţia unui nou sarcofag care să acopere reactorul ce a explodat în anul 1986, dar se ia în calcul şi o eventuală demontare a acestei instalaţii dezafectate. 

Pe de altă parte, el a susţinut că există tot mai mulţi turişti străini care vizitează acea zonă, din cele aproximativ 17.000 de persoane care au fost acolo anul trecut circa 70% fiind străini. Dar a admis totodată că unii dintre ei nu respectă întocmai procedurile de securitate, existând riscul să se întoarcă în ţările lor cu material radioactiv pe corp sau pe haine.

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă