12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLipsa de încredere în politicieni face imprevizibă cursa prezidenţială din SUA

Lipsa de încredere în politicieni face imprevizibă cursa prezidenţială din SUA

Cursa prezidenţială din Statele Unite pare imprevizibilă, cel mai probabil din cauza economiei "anemice", care îi face pe americani să aibă dubii despre soluţiile liderilor politici, să nu creadă în indicaţiile analiştilor politici şi să fie îngrijoraţi de viitor, comentează The Wall Street Journal, citat de Mediafax.

"Cum se explică lipsa de predictibilitate a cursei prezidenţiale din 2016? Statele Unite au o economie anemică, astfel că cetăenii au dubii privind soluţiile liderilor politici, nu cred în indicaţiile experţilor şi se tem pentru viitor", scrie publicaţia The Wall Street Journal, într-un material intitulat "Politicile neîndrederii".

"Trăim în vremuri politice extraordinare, îngrijorătoare. Structurile alese ale Administraţiei Statelor Unite par paralizate, incapabile să guverneze, cu excepţia soluţiilor pentru evitarea crizelor", adaugă WSJ, notând că preşedintele Barack Obama (democrat) îşi acuză adversarii din Congres că îi blochează chiar şi cele mai normale măsuri, iar republicanii îl acuză de încălcarea Constituţiei. În acest context, alegătorii par dezorientaţi şi se îndreaptă spre populişti de stânga sau de dreapta care fac promisiuni ce nu vor putea fi niciodată îndeplinite, subliniază publicaţia americană, considerând că una dintre explicaţii ar fi mutarea radical spre dreapta a mişcării conservatoare.

"Toată lumea, nu doar republicanii, pare profund frustrată din cauza stării politicii americane. Începând din anul 2005, potrivit sondajelor Gallup, cetăţenii americani au crezut, în cea mai mare parte, că ţara se îndreaptă în direcţia greşită", adaugă The Wall Street Journal, amintind că, în intervalul 2000-2015, popularitatea Congresului a scăzut cu 18 puncte procentuale, cea a Preşedinţiei cu 16, iar cea a Curţii Supreme de Justiţie cu 17. Nici mediile de afaceri sau băncile nu stau mai bine, credibilitatea acestora scăzând cu nouă, respectiv 15 puncte procentuale.

"Prin urmare, problemele nu se limitează la republicanii din Camera Reprezentanţilor sau la anturajul lui Donald Trump. Este vorba mai degrabă de simptome ale alegătorilor din ambele tabere, republicană şi democrată, care şi-au pierdut încrederea în instituţii", concluzionează The Wall Street Journal.

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă