11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCurtea Supremă a SUA a anulat sentința, din anul 1987, de condamnare...

Curtea Supremă a SUA a anulat sentința, din anul 1987, de condamnare la moarte a unui negru

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat luni condamnarea la moarte dictată în 1987 împotriva unui negru din statul Georgia găsit vinovat pentru uciderea unei femei albe, avocaţii acuzatului invocând rasismul în selectarea membrilor juriului de la acea vreme, format din 12 albi, transmit Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Decizia de luni, adoptată cu o majoritate de şapte din opt voturi, are o mare valoare simbolică, întrucât SUA încă se confruntă, la aproape 30 de ani de la sentinţa controversată, cu problema rasismului în alegerea juraţilor în procesele judiciare. 

Aflat în pericol de a fi executat, Timothy Foster (48 de ani) fusese judecat în statul Georgia şi găsit vinovat în unanimitate de cei 12 membri ai juriului, toţi albi, pentru uciderea în 1986 a lui Queen White, o fostă profesoară în vârstă de 79 de ani. La acea vreme în vârstă de 18 ani, Foster a intrat în locuinţa femeii, o lovit-o violent şi a molestat-o sexual, înainte de a o strangula şi a fura unele lucruri din casa femeii. 

O serie de documente, obţinute tardiv de apărarea acuzatului, au fost prezentate la începutul lunii noiembrie 2015 în timpul audierii de la Curtea Supremă – pe lista numelor ce urmau să fie trase la sorţi pentru desemnarea juraţilor, era scrisă de mână litera ‘B’ (de la ‘black’ – negru în limba engleză) în faţa numelor persoanelor de culoare. 

Curtea Supremă a ajuns la concluzia că procurorii ”au fost motivaţi într-o măsură substanţială de rasă” atunci când patru potenţiali juraţi au fost excluşi din procesul de selecţie. 

În juriu au fost selectaţi în final doar albi, iar sentinţa a fost de condamnare la moarte a lui Foster. 

La data procesului, argumentele juridice ale lui Timothy Foster cu privire la componenţa juriului nu au avut succes. Abia în 2006 avocaţii săi au avut acces la notele procurorilor privind selectarea juraţilor, ceea ce a relevat evidenţierea rasei potenţialilor juraţi de culoare. 

O decizie din 1986 a Curţii Supreme a SUA prevede că rasa nu poate fi luată în calcul la excluderea potenţialilor juraţi în cadrul unui proces judiciar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă