20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Cutia neagră a avionului militar rus, doborât de Turcia, deschisă în...

UPDATE: Cutia neagră a avionului militar rus, doborât de Turcia, deschisă în direct. Cutia este avariată

UPDATE: Cutia neagră a bombardierului rus, doborât de avioane turce de vânătoare, a fost avariată de rachetele trase de aeronavele turceşti şi de impactul cu solul, informează Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit colonelului Andrei Semonov, dispozitivul, situat către coada avionului, a fost avariat, iar unele dintre cipurile dispozitivului erau în mod vizibil rupte. Cu toate acestea, experţii vor încerca să analizeze conţinutul cutiei negre în weekend, cu ajutorul unor echipamente speciale, după care îşi vor prezenta concluziile luni.

——-

Cutia neagră a avionului militar rus, doborât pe 24 noiembrie de Turcia la frontiera cu Siria, a fost deschis, vineri, în direct, de experţii ruşi, informează AFP, citat de Mediafax.

Ministerul rus al Apărării a adunat aproximativ 20 de jurnalişti ruşi şi străini pentru a urmări în direct transmisia video a deschiderii cutiei negre. Astfel, postul rus de ştiri Rossiia 24 a transmis evenimentul în direct.

“Este pentru prima dată când deschidem o cutie neagră în direct”, a comentat pentru postul Rossiia 24 generalul Serghei Dronov din cadrul forţelor aeriene ruse, dublat în engleză.

Doborârea acestui avion de vânătoare-bombardier de tip Suhoi-24 de către avioane de vânătoare turceşti de tip F-16 a provocat o gravă criză diplomatică între Moscova şi Ankara.

Turcia afirmă că avionul i-a încălcat spaţiul aerian, în timp ce Rusia dezminte şi încearcă s-o dovedească cu ajutorul datelor care vor fi extrase din cutia neagră.

“Avem suficiente probe care arată că avionul rusesc nu a încălcat spaţiul aerian turc”, a declarat Dronov, adăugând că aeronava a fost doborâtă în timp ce se afla în Siria, la 5,5 kilometri depărtare de frontiera turcă.

Dintre cei 14 experţi invitaţi de Moscova să asiste la deschiderea cutiei negre, doar doi – un britanic şi un chinez – au venit.

“Cetăţeni americani” sunt de asemenea prezenţi, a declarat Dronov.

Tensiunile dintre Rusia și Turcia s-au adâncit după ce aviaţia turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Su-24, pe motiv că a încălcat spațiul aerian al Turciei. Moscova susține contrariul și afirmă că aparatul său nu a părăsit spațiul aerian al Siriei, unde era angajat în campania de lovituri aeriene împotriva pozițiilor grupărilor islamiste.

Acest incident a determinat Moscova să impună Ankarei sancţiuni economice, ca măsuri de retorsiune. De asemenea, Vladimir Putin a acuzat în mod repetatat Turcia de “înjunghierea Rusiei în spate”. Turcia afirmă că avionul de vânătoare-bombardier de tip Suhoi-24, trimis de Rusia în campania sa din Siria, a pătruns în spaţiul aerian turc şi a ignorat avertismentele forţelor turce. Rusia susţine însă că avionul nu a ieşit din spaţiul aerian sirian şi nu a reprezentat vreo ameninţare la adresa Turciei.

Cele mai citite

Soțul candidatei PSD la Primăria Izvoarele-Giurgiu, striptease și show pornografic în stradă

Lupta electorală pentru fotoliul de primar a atins cote greu de imaginat într-o comună din județul Giurgiu, unde soțul candidatei PSD a făcut,...

Jungla urbană a primăriței Clotilde Armand. Defrișare nocturnă la comandă în zona Piața Domenii-Cașin (Video)

În zona centrală a Sectorul 1, condus încă de primărița USR, Clotilde Armand, mai exact la câțiva pași de Biserica Cașin, se „toaletează”...

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă