14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Cutiile negre ale avionului AirAsia prăbuşit în Marea Java au fost...

UPDATE: Cutiile negre ale avionului AirAsia prăbuşit în Marea Java au fost găsite. Una dintre ele a fost recuperată

UPDATE 06.55 (luni): Scafandrii indonezieni au scos luni la suprafaţă una dintre cele două cutii negre – şi anume pe cea cu parametri de zbor – ale avionului AirAsia care s-a prăbuşit în Marea Java pe 28 decembrie cu 162 de persoane la bord, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

"Directorul Comitetului Naţional pentru Securitatea Transporturilor (KNKT) m-a informat că la ora (locală) 7.11 (2.11, ora României), am scos la suprafaţă o parte a cutiilor negre, pe care le numim înregistrator de date de zbor", a declarat pentru presă Bambang Soelistyo, directorul Agenţiei pentru căutare şi salvare.

"Încercăm în continuare să găsim înregistratorul de zbor" cu ultimele comunicaţii ale piloţilor, a adăugat el.

—–

Cutiile negre ale avionului AirAsia prăbuşit în Marea Java la 28 decembrie, cu 162 de persoane la bord, au fost găsite de scafandri, a anunţat duminică seara Ministerul Transporturilor, citat de AFP.

Scafandrii nu au reuşit însă să le extragă de sub epava avionului, a adăugat ministerul într-un comunicat. Cutiile negre au fost localizate la o adâncime de 30-32 de metri, potrivit aceleiaşi surse citate de Mediafax.

Luni, scafandrii vor încerca să mute epava pentru a avea acces la cutiile negre. "Dacă această manevră eşuează, echipa va utiliza aceeaşi tehnică folosită anterior pentru a scoate la suprafaţă coada avionului, cu echipamente gonflabile" de ridicare, a explicat Tonny Budiono, un reprezentant al ministerului.

"Scafandrii marinei au reuşit să găsească un instrument foarte important, cutiile negre ale zborului QZ8501 al AirAsia", a declarat Budiono.

Anterior, în cursul zilei, oficialii au precizat că au fost detectate semnale acustice puternice emise de cutiile negre ale avionului. Însă curenţii puternici au obligat scafandrii să revină la suprafaţă după-amiază.

Sub epava avionului s-ar putea afla de asemenea alte cadavre ale victimelor, potrivit autorităţilor indoneziene.

Doar 48 de cadavre au fost recuperate până în prezent, deşi la bordul avionului se aflau 162 de persoane, mai scrie Mediafax.

Avionul Airbus A320-200 a dispărut de pe radare la scurt timp după decolarea, la 28 decembrie, din oraşul indonezian Surabaya, cu destinaţia Singapore.

Cele mai citite

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă