13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCutremur în Italia. 293 de clădiri istorice au fost afectate de seism,...

Cutremur în Italia. 293 de clădiri istorice au fost afectate de seism, anunță ministrul Culturii de la Roma

Cutremurul care a zguduit miercuri centrul Italiei a afectat 293 de clădiri istorice, a anunțat ministrul Culturii de la Roma, Dario Franceschini.

În zona de epicentru a seismului, situată la 150 km de Roma, se află numeroase biserici, clădiri și monumente construite între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, din care o mare parte au suferit pagube majore.

Nu a mai rămas aproape nimic în picioare din centrul istoric al localității Amatrice, clasată de Ministerul Culturii, printre "cele mai frumoase orașe ale Italiei". Amatrice, care a fost alipit Regatului Napoli în 1265, era supranumit "orașul celor o sută de biserici".

Principala sa atracție arhitecturală, bazilica San Francesco, aflată la câțiva metri distanță de Primărie, s-a prăbușit în mare parte. Rozeta sa centrală a dispărut iar picturile care împodobeau fațada au fost distruse. Biserica San'Agostini, construită în 1428, situată la periferia orașului Amatrice, a fost total distrusă.

Bazilica San Benedetto din orașul Norcia, foarte aproape de epicentrul cutremurului, a suferit pagube majore, dar ansamblul construcției a rezistat. Potrivit șefei regiunii Umbria, Catiuscia Marini, acest lucru se datorează "bunei construcții" a orașului înainte de cutremurele din 1979 și 1997. Situate mai departe de epicentru, mai multe monumente au fost ușor avariate, precum Domul din Urbino, care s-a fisurat.

Ministrul Dario Franceschini a înființat miercuri o celulă de criză și a desfășurat "căștile albastre ale culturii", o unitate specială de carabinieri însărcinată cu inventarierea și restaurarea bunurilor culturale care au suferit stricăciuni.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă