8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialCutremur Nepal: Un bărbat în vârstă de 100 ani, salvat după opt...

Cutremur Nepal: Un bărbat în vârstă de 100 ani, salvat după opt zile de la seism

Patru persoane au fost salvate, duminică,la opt zile de la cutremurul din Nepal. Este vorba despre două femei şi doi bărbaţi, dintre care unul în vârstă de peste 100 de ani, relatează DPA, conform Mediafax.

Două femei şi un bărbat au fost găsiţi de salvatori în satul Kerabari, în zona Syauli, şi au fost evacuaţi la un spital local, a declarat un poliţist din districtul Sindhupalchowk (nord), Ram Bahadur Nepali, pentru DPA.

Citește și: Cutremurul din Nepal: Alți doi copii au fost salvați, după cinci zile de la seism

Supravieţuitorii au fost identificaţi ca fiind Kanchan Khatri, Gyan Kumari Khatri şi Dhan Kumari Khatri.

Doi dintre ei erau îngropaţi sub o casă cu pereţi de pământ, care s-a prăbuşit, iar al treilea a fost scos de sub pământ, unde a fost îngropat de o alunecare de teren provocată de cutremur.

Al patrulea supravieţuitor, un bărbat despre care se crede că are peste 100 de ani, a fost salvat de echipe nepaleze şi japoneze în satul Kimtang, a declarat pentru DPA Lazmi Dhakal, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Bărbatul a fost identificat drept Fanchu Ghale. El a fost salvat din casa sa de pământ, care s-a surpat în timpul cutremurului. Bătrânul primea îngrijiri la un spital local.

Oficialii nu au putut să determine vârsta exactă a bărbatului, care nu putea să vorbească, iar niciun document de identitate nu a fost găsit la faţa locului.

Puţinii supravieţuitori ai tragediei aduc o rază de speranţă Nepalului, care depune eforturi să ajute mii de persoane rămase fără locuinţe în urma puternicului cutremur de săptămâna trecută şi să ofere îngrijiri numeroaselor persoane rănite.

Citește și: Cutremur Nepal: Bilanţul seismului a depăşit 6.000 de morţi

Una dintre cele mai urgente probleme este furnizarea de corturi persoanelor rămase fără adăpost după seismul cu magnitudinea de 7,8 care a distrus sau avariat puternic peste 300.000 de locuinţe.

Guvernul a epuizat stocul de corturi pe care le avea, a anunţat un oficial duminică.

“Am rămas fără corturi. Guvernul nu mai are corturi să dea oamenilor. Sperăm să primim aproximativ 100.000 de corturi mâine (luni)”, a declarat Dhakal.

Guvernul a distribuit peste 47.000 de corturi, dar estimează că are nevoie de alte aproximativ 400.000, a subliniat oficialul.

El a confirmat de asemenea bilanţul de 7.040 de morţi, în contextul în care lucrători umanitari sapă şi scot în continuare victime dintre dărâmături, în zona rurală.

Peste 130.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi să ajute în cadrul acestui efort, potrivit unor agenţii guvernamentale.

Serviciile au fost restabilite în capitala nepaleză duminică, după o săptămână de temeri şi insecuritate de la cutremur, o perioadă în care au avut loc numeroase replici.

Birouri şi magazine au început să fie redeschise, iar numeroase persoane participau la curăţarea străzilor şi cartierelor.

La bazarul de legume Kalimati, vânzătorii şi-au instalat tarabele duminică dimineaţa. Subash Maharjan a declarat că oamenii au început să vină să facă cumpărături.

“Oamenii sunt speriaţi, încă. Uneori, când stau în magazinul meu, simt că se mişcă pământul sub mine. Este doar frica”, a spus el.

Însă şcolile şi universităţile rămân închise până la jumătatea lui mai.

Numeroşi locuitori din Kathmandu instalaţi în corturi, în parcuri şi de-a lungul drumurilor, din cauza fricii faţă de replici, s-au întors în case. Însă zeci de mii de persoane trăiesc în corturi, deoarece locuinţele fie le-au fost distruse, fie sunt considerate prea nesigure pentru locuit.

Ingineri şi arhitecţi au început să inspecteze casele, în căutarea pagubelor provocate la nivelul structurii. Alimentarea cu electricitate a fost reluată în zonele în care liniile erau intacte, a anunţat un oficial.

Aproximativ 900.000 de persoane au părăsit capitala începând de la 26 aprilie, după cutremur, reprezentând o cincime din populaţia oraşului Kathmandu.

Guvernul a solicitat tuturor instituţiilor şi organizaţiilor străine care vin în Nepal să participe la efortul de salvare să îşi facă propriile aranjamente pentru hrană, adăpost şi transport.

Ministerul de Externe a solicitat ca organizaţiile să informeze Guvernul despre materialele pe care aduc şi să le distribuie prin canale guvernamentale.

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă