25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTEROARE în Italia. Un cutremur de peste 6 grade a zguduit, duminică...

TEROARE în Italia. Un cutremur de peste 6 grade a zguduit, duminică dimineață, centrul peninsulei. Peste 50 de oameni, răniți. Epicentrul a fost în Norcia, unde s-a prăbușit catedrala. Regiunile Umbria și Marche, zguduite | FOTO+VIDEO

Update ora 21.40

De miercuri până duminică, în regiunea Marche, peste 100.000 de oameni au rămas fără case. Stau pe drum, in săli de sport, in masini, scrie presa italiană.

Update ora 16.50

Peste 50 de persoane au fost rănite, în urma cutremurului de duminică dimineață, scrie presa italiană. 

Update ora 15.25

Spitalul din Ancona, localitate aflată la circa 150 de kilometri de epicentrul Norcia, a fost evacuat. Clădirea a fost afectată de cutremur. Paturile cu bolnavi sunt în curtea spitalului (foto). Bolnavii sunt transportați la alte spitale, neafectate de cutremurele de duminică.

O școală din Amatrice, renovată și consolidată antiseismic în 2012, a fost pusă  la pământ  de cutremurul de duminică (foto

UPDATE 14.45

O nouă replică de 4,6 grade pe Richter a zguduit centrul Italiei. La Norcia, epicentrul cutremurului de dimineață, au căzut alte clădiri. Drumurile s-au surpat, localitatea este izolată. De la ora 7.41, când s-a înregistrat cutremurul de 6,5 grade pe scara Richter, s-au produs peste 160 de replici.

UPDATE ora 12.40

Fabrizio Curcio, șeful Protecției Civile, a anunțat că “am raportat o duzină de leziuni minore, dar nu sunt raportați morți. La Norcia și Cascia sunt 9 răniți, iar doi răniți grav au fost duși cu elicopterul la spitalul Foligno”. Șase răniți au fost scoși de sub dărâmăturile Catedralei Sf Benedict din Norcia. 

Până acum nu au fost raportate victime-cetățeni români. În Italia locuiesc legal peste un milion de români.

UPDATE ora 12.00

La Roma, aflată la circa 134 km de Norcia, epicentrul cutremurului de 6,5 de duminică dimineața de la ora 7.41, s-au închis bazilicile Sf Pavel și Sf Laurențiu.  Multe alte biserici au fost închise în localitățile din centrul Italiei, după prăbușirea catedralei Sf Benedetto din Norcia, a bisericii din Tollentino și a avarierii multor alte biserici. Liturghiile se țin în piețe. Sunt zeci de răniți, unii grav, dar nu sunt raportate decese. Spitalul din Norcia a fost evacuat.

La Norcia și Cascia sunt 9 răniți, din care doi sunt mai grav, cu traumatisme toracice. Au fost duși cu elicopetrul la spitalul din Foligno. În total au fost raportate circa 118 răniți, cei mai mulți cu leziuni ușoare.

Alte localități afectate sunt Ussita, Camerino, Amatrice di Norcia. Drumul de la Visso la Norcia este inutilizabil din cauza surpărilor și alunerărilor de teren.

Evacuați de ieri, salvați de la moarte

Localnicii din Camerino și Ussita, localități din centrul Italiei afectate puternic în urma cutremurelor de miercuri și joi, au fost evacuați sâmbătă și duși în zone sigure. Evacuările au fost făcute deoarece cădeau bucăți dinspre munții din apropierea celor două localității. De asemenea, din cauza crăpăturilor apărute în pământ în urma multelor replici. Evacuările s-au făcut în baza unor acorduri scrise. Duminică, cele două localități au fost făcute praf de cutremur. Primarul din Ussita a declarat că toate clădirile sunt la pământ.

 UPDATE 10.35:

Se anunță zeci de răniți în stare gravă. Ar exista mai multe victime la Tolentino, în urma prăbușirii bisericii în care erau oameni. De asemenea, ar exista victime  la Amatrice di Norcia. Călugărițele din Norcia, care au depus jurământul de a sta după gratii, au fost scoase cu forța de Protecția Civilă dintr-o mănăstire. Catedrala din Norcia s-a prăbușit.

UPDATE ora 9.45

S-au prăbușit multe biserici în centrul Italiei, la cutremurul de 6,5 din această dimineață. Au fost cel puțin cinci replici, din care două foarte puternice. Fiind duminică, la ora 7.41 (ora locală), în biserici se adunau oamenii la Sfânta Liturghie.

În orașul Norcia (zona Perugia), epicentrul cutremurului, catedrala s-a prăbușit. Oamenii au iesit în piața orașului și se roagă în genunchi, împreună cu călugărițele. Si în Tolentino s-a prăbușit o biserică. 

Cutremurul a fost la o adâncime de 10 kilometri. Nu au apărut informații despre victime.

 

Sunt afectate localitățile Ussita, Castelsantangelo, unde primarii au declarat că s-a prăbușit totul. Aceste localități au fost puternic afectate de cutremure și săptămâna trecută. Și la Falconara di Maritima, aflată la peste 100 de km de Norcia, au căzut bucăți din biserică. Încă din primele minute, Protecția Civilă a început acțiunile de salvare. Oamenii din localitățile afectate sint pe stradă. Cad bucăți din clădiri sau fragmentele de clădiri rămase în picioare. Nu s-au raportat victime.

Ultimele patru cutremure au fost miercuri și joi, când a fost afectată puternic regiunea Marche. Au avut peste 300 de replici. După aceste cutremure, oficialitățile au avertizat populația că vor urma și alte cutremure pentru că faliile s-au deplasat, iar epicentrele se estimau că se vor muta spre nord-estul peninsulei. Televiziunile au prezentat și filme explicative și i-au învățat pe oameni ce să facă în timpul cutremurelor.

UPDATE 9.20 (ora României)

Cutremurul a fost de 7,1 grade, potrivit primelor informații publicate de ilmessaggero.it. După aproape două ore de la primul cutremur de azi, evaluarea este de 6,5 grade. Epicentrul a fost lângă orașul Norcia, unde catedrala s-a prăbușit. Au fost patru replici, una de 6.1, alta de 4,9, alte două mai mici. Este afectată și regiunea Marche. Localitatea Ussita, e la pământ, nu mai există. O altă localitată afectată la cutremurul precedent, Castelsantangelo, “se rupe în două”, după cum ne-a spus un român stabilit acolo.  

Cutremurul s-a simțit și la Roma, la Napoli. Cutremurul s-a resimțit și în Croația, Slovenia și Bosnia-Hețegovina.

Norcia, epicentrul cutremurului, este înconjurat de munții Apenini. 

Un nou cutremur a zguduit Italia, cu epicentrul în Norcia. Seismul, de 7,1, potrivit ilmessaggero.it, a durat aproape un minut. Chiar în acest moment o replică puternică! Replica a fost de 6,1 grade. Oamenii sunt speriați. Centrul Italiei, devastat.

Caltelsantangelo, afectat și de cutremurul precedent, “a crăpat în două”, spune un român stabilit acolo. Ca si la Ussita. Lumea e din nou, în stradă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă