15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE: Un român a murit în cutremurul din Italia. Alți doi sunt...

MAE: Un român a murit în cutremurul din Italia. Alți doi sunt răniți. Nouă români sunt dați dispăruți

UPDATE 19,00: Ministerul Afacerilor Externe a confirmat decesul unui cetățean român în urma cutremurului care a afectat miercuri dimineața regiunea centrală a Italiei. 

Potrivit MAE, până în prezent, două persoane de cetățenie română au fost identificate printre răniți și se află internate pentru îngrijiri medicale.

De asemenea, nouă cetățeni români rezidenți în zona sinistrată au fost dați dispăruți de către aparținători.

MAE anunță că misiunea diplomatică la Roma va asigura întreaga asistență consulară necesară în cazul românului mort în urmacutremurului.

——————————

UPDATE 15.27: Mai mulți români au solicitat asistență consulară, după cutremurul din Itlaia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

„Precizăm că Ministerul român al Afacerilor Externe, prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, (activ 24h/24h), a preluat 4 apeluri telefonice din partea unor cetăţeni români aflaţi în zona afectată şi din partea rudelor acestora şi acordă asistenţa consulară de specialitate, prin efectuarea tuturor demersurilor necesare în acest sens”, informează MAE, într-un comunicat de presă.

Totodată, apelurile către Ambasada României în Italia şi către Consulatul de la Bologna sunt redirecţionate la Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate în regim de permanenţă. 

În plus, o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă din Centrala MAE este pregătită să se deplaseze în Italia, în cazul în care situaţia o va impune.

12.14: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) Ionuț Vîlcu a precizat, la Digi24, că până la acest moment, printre victime nu se află cetățeni români.

MAE a primit mai multe apeluri telefonice de la persoane din zona afectată, a mai spus purtătorul de cuvânt, care a dat asigurări că toate cazurile „au fost rezolvate”.

——

Niciun cetățean român nu a solicitat asistență consulară, până în prezent, ca urmare a cutremurului de 6,2 grade pe Richter, care a avut loc, miercuri dimineața, în Italia, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români”, a precizat MAE, pe Facebok.

Potrivit sursei citate, o echipă consulară mobilă de la Consulatul General al României la Bologna se va deplasa în regim de urgenţă în zonă pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative. De asemenea, Ambasada de la Roma s-a autoseizat şi a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile italiene pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice de la Roma şi al oficiului consular de la Bologna, este în legătură permanentă cu autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţa consulară. Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”, precizează sursa citată.

Citește și: FOTO + VIDEO. Localitatea italiană Amatrice, zguduită de un cutremur de 6,2 grade pe Richer. 14 persoane ar fi murit. Primar: Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături

Un cutremul de 6,2 grade pe Richter a avut loc, miercuri dimineața, în Italia, la ora 03.36 ora locală (04.36 ora României), potrivit agențiilor de presă din România. Seismul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic fiind de 5,5.

În Roma, cutremurul s-a resimţit timp de aproximativ 20 de secunde, potrivit La Republica. Autoritățile au anunțat că s-au dărâmat clădiri în trei provincii, însă situația cea mai gravă este în Amatrice, unde multe persoane au fost prinse sub dărâmături.

„Drumurile spre şi din localitatea noastră sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături… A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit”, a declarat primarul localității Amatrice, Sergio Pirozzi.

Localitatea Amatrice este situată în partea centrală a peninsulei italiene, în zona montană a Apeninilor. Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L’Aquila, situată la doar 50 de kilometri de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 302 morţi şi peste 1.500 de răniţi, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.

Cele mai citite

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă