18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDanezii votează, miercuri, dacă Danemarca acceptă o integrare mai mare în UE

Danezii votează, miercuri, dacă Danemarca acceptă o integrare mai mare în UE

Cetăţenii danezi vor vota, miercuri, printr-un referendum, dacă Danemarca va adopta legislaţia UE în domeniile afacerilor interne şi juridic, informează BBC News, citat de Mediafax.

În caz contrar, Danemarca şi-a putea pierde calitate de membru al Europol, avertizează Guvernul danez şi precizează că ieşirea din Europol va îngreuna activitatea poliţiei daneze în vederea combaterii criminalităţii internaţionale şi implicit a securităţii naţionale.

Pe de altă parte, Partidul Poporului Danez (DPP) care militează contra imigraţiei solicită votanţilor să refuze aceste propuneri şi să nu acorde mai multă suvernitate Uniunii Europene asupra statului danez.

Referendumul de miercuri este perceput ca un test pentru Danemarca, dacă va accepta sau va refuza o integrare mai mare în UE, în condiţiile crizei migraţiei care a cuprins Europa în 2015.

Deşi un vot afirmativ nu va afecta politicile Danemarcei asupra imigraţiei, DPP susţine că în acest caz UE va dicta şi aceste politici, în cele din urmă. Sloganul campaniei pentru refuzarea aplicării legislaţiei UE este “Mai mult UE – Nu, mulţumesc!”

Referendumul urmează să permită ţării aplicarea legislaţiei europene de la caz la caz, pentru a rămâne în cadrul Europol, potrivit Guvernului danez.

În 1992, danezi au respins Tratatul de la Maastricht, însă l-au aprobat anul următor, după ce au obţinut derogări cu privire la moneda euro, apărarea UE, cooperarea în domeniul judiciar şi cetăţenia europeană.

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă