19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDatele economice din SUA, cele mai dezamăgitoare din lume

Datele economice din SUA, cele mai dezamăgitoare din lume

Datele economice publicate săptămâna trecută în Statele Unite, precum vânzările de retail şi încrederea în economie, au ratat estimările analiştilor cel mai mult în ultimii şase ani şi au fost cele mai dezamăgitoare la nivel mondial, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

ECO U.S. Surprise Index, calculat de Bloomberg, care măsoară dacă datele oficiale depăşesc sau ratează estimările analiştilor, a scăzut la cel mai redus nivel din 2009, când Statele Unite se aflau în cea mai gravă recesiune după Marea Depresiune.

Singura excepţie, şi una importantă, este cea referitoare la angajări. Companiile americane au creat 295.000 de locuri de muncă în luna februarie şi 1,3 milioane în ultimele patru luni, reflectând revenirea pieţei muncii şi scăderea ratei şomajului la cel mai redus nivel în aproape şapte ani.

În schimb, numai pentru luna februarie datele privind veniturile personale şi cheltuielile, producţia industrială, măsurată de Institute for Supply Management, vânzările auto, comenzile fabricilor şi vânzările de retail au fost uşor sub aşteptările analiştilor.

Potrivit unui indice privind surprizele din economie la nivel mondial, calculat de Citigroup, datele din economia americană au fost cele mai dezamăgitoare în raport cu estimările analiştilor, urmate de datele din America Latină şi Canada.

Analiştii antiicpau că pieţele emergente vor fi afectate de scăderea preţurilor petrolului, dar au produs surprize plăcute. În SUA se vorbeşte frecvent de problemele economice din Europa şi China, dar ambele regiuni au generat date peste aşteptări.

Totuşi, scăderile surprinzătoare din SUA nu înseamnă neapărat că cea mai mare economie din lume are probleme, ci doar că unele aşteptări au fost exagerate.

În schimb, econmomia Suediei a depăşit cel mai mult aşteptările pieţei.

Jack Ablin, director de investiţii la BMO Private Bank în Chicago, a spus că urmăreşte indiciiprivind surprizele din economie pentru a afla momentele în care evoluţia unei economii se inversează.

"Este un indiciu privind creşterea activităţilor economice", a explicat el.

Preşedinta Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, nu s-a arătat îngrijorată în timpul audierilor recente din Congres, în care s-a referit la îmbunătăţirea generală a perspectivelor economice, susţinute de scăderea preţurilor petrolului.

Datele mai slabe din februarie ar putea determina comitetul de politică monetară al Fed să mai aştepte înainte de a decide creşterea dobânzilor, a declarat Jonathan Wright, profesor la Johns Hopkins University în Baltimore, care a lucrat la divizia de afaceri monetare a Fed în perioada 2004-2008.

Estimările privind evoluţia economiei americane în primul trimestru continuă să fie revizuite în scădere şi, ca şi anul trecut, vremea nefavorabilă este unul dintre motive.

JPMorgan Chase a redus estimarea de creştere economică a SUA în primul trimestru de la 2,5% la 2%, Barclays la 1,5%, iar Macroeconomic Advisers la 1,7%.

JPMorgan Chase a redus estimarea de creştere economică a SUA în primul trimestru de la 2,5% la 2%, Barclays la 1,5%, iar Macroeconomic Advisers la 1,7%.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă