10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialDavid Cameron, slăbit și izolat în cruciada împotriva lui Juncker (Presă)

David Cameron, slăbit și izolat în cruciada împotriva lui Juncker (Presă)

Premierul Marii Britanii, David Cameron pare tot mai slăbit și izolat în cruciada sa împotriva desemnării lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, iar avatarurile diplomației sale europene ridică, în Marea Britanie, noi semne de întrebare asupra capacității sale de a menține această țară în Uniunea Europeană, se estimează într-un comentariu publicat marți de AFPși preluat de Agerpres.

Cameron a beneficiat în această luptă de un sprijin considerabil pe plan intern. Atât aliații săi liberal-democrați cât și opoziția laburistă îi împărtășeau ostilitatea față de fostul premier luxemburghez, pe care-l consideră prea federalist și prea puțin dispus să pună în practică reformele solicitate de Londra. A avut în plus și sprijinul presei britanice, cum este exemplul publicației The Times, care a scris despre 'Junk Juncker' (gunoiul Juncker). Însă i-a lipsit susținerea omologilor săi europeni, cei care inițial i-au fost alături în demersul împotriva candidatului Partidului Popular European (PPE) la președinția Comisiei Europene, nuanțându-și poziția pe parcurs.

 George Osborne, ministrul britanic de finanțe, vorbea luni despre un sprijin discret de care ar mai beneficia Cameron în rândul liderilor europeni 'care spun unele lucruri în particular, fără să le exprime și în public'. Dar această ultimă remarcă nu diminuează din duritatea afirmațiilor șefului diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, cel care într-o convorbire privată scursă în presă îl acuza pe Cameron de incompetență.

Cu două zile înaintea summitului european, șeful guvernului britanic rămâne ferm pe poziții în opoziția sa împotriva lui Juncker și cere liderilor europeni să se pronunțe prin vot asupra acestei chestiuni în Consiliul European, deși este conștient că va fi în minoritate în fața susținătorilor lui Juncker, conduși de cancelarul german Angela Merkel. În plus, conform The Times, el are de gând să recurgă chiar și la așa-zisa 'armă nucleară', respectiv ”compromisul de la Luxemburg”, în virtutea căruia o țară poate bloca o decizie dacă estimează că prin adoptarea ei interesele sale fundamentale sunt amenințate.

Dar există și variante pentru a consola Marea Britanie, după cum afirmă analistul Simon Tilford, care vorbește despre posibilitatea ca Marea Britanie să primească în compensație un post important de comisar european, precum cel pentru piața internă.

Dacă însă în final Cameron va fi umilit public iar în perioada următoare va eșua de asemenea în încercarea de a obține o reformă a Uniunii Europene, atunci nu-i rămâne decât să le recomande concetățenilor săi să voteze 'nu' la referendumul pe care l-a promis asupra rămânerii Marii Britanii în UE.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă