21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDavid Cameron anunță când va avea loc referendumul privind apartenența Marii Britanii...

David Cameron anunță când va avea loc referendumul privind apartenența Marii Britanii la UE

David Cameron vrea să organizeze mai devreme, în 2016, referendumul promis privind apartenența Mării Britanii la Uniunea Europeană, în scopul evitării unei suprapuneri periculoase politic cu alegerile franceze și germane, în 2017, potrivit unor surse din guvern citate de The Guardian, informează Hotnews

În timp ce prim-ministrul a declarat că are mandat de la electorat să renegocieze termenii de membru UE a Mării Britanii, surse guvernamentale au spus că Downing Street vrea să devanseze cât mai rapid calendarul referendumului.  

 “Starea de spirit acum este cu siguranță de a acceleră procesul și de a oferi posibilitatea că acesta să se desfășoare în 2016”, a declarat o sursă.

“Am spus întotdeauna că 2017 a fost un termen limită, mai degrabă decât o data fixă”, a adăugat sursă citată. 

Un proiect de lege parlamentar pentru a aprobă referendumul vor fi inclus în discursul reginei de la 27 mai. Proiectul de lege va fi prezentat, apoi, în mod oficial în Cameră Comunelor.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut, luni, britanicilor să organizeze rapid acest referendum privind rămânerea în Uniunea Europeană a Marii Britanii și abia apoi să se poarte negocieri privind o eventuală revizuire a raporturilor Marii Britanii cu blocul comunitar.

 Însă, premierul britanic dorește mai întâi renegocierea relațiilor Marii Britanii cu blocul comunitar, în sensul transferării mai multor atribuții de la Bruxelles către Londra, iar apoi, cel târziu în 2017, să convoace referendumul în urmă căruia britanicii să decidă dacă acceptă să rămână în UE în noile condiții.  

Premierul conservator britanic David Cameron a declarat săptămâna trecută, imediată după Victoria să în alegerile parlamentare că își va respectă promisiunea de a organiza referendumul privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană. 

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă